Актуелно

Ковачевић: Нетачна Миловићева тврдња да као начелник УКП-а није могао да поднесе кривичну пријаву

Jul 1, 2019
МУП

Број: 567/19
1. јул 2019. године

Начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије Дејан Ковачевић, реагујући на тврдње Родољуба Миловића да „није могао да поднесе кривичну пријаву против Златибора Лончара јер је било на тужилаштвима да наложе истрагу“, каже да то апсолутно није тачно.

„Миловић је најпре као полицијски службеник у време истраге о припадницима „земунског клана“ и потом као начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије у периоду од 2007. до јуна 2014. могао уколико је имао сазнања о наводној повезаности Лончара са припадницима „земунског клана“ да их истражи, прикупи доказе и поднесе кривичну пријаву. За то му није требало тужилаштво. Не треба да подсећам ни њега, као некога са толиким стажом у полицији, нити јавност, да се у Србији тужилачка истрага која подразумева обавезан налог тужилаштва за предузимање било које доказне радње, спроводи тек од октобра 2013. Пре тога је полиција могла самостално да предузима све доказне радње, те је потпуно нетачна његова тврдња да није могао да поднесе пријаву“ каже Ковачевић, напомињући да се отуда намеће логично питање зашто то није учинио током више од деценије колико сам Миловић тврди да је поседовао ова сазнања о Лончару.

Он додаје и да бивши начелник УКП-а до данас није дао јасне одговоре, поготово из угла полицијских професионалаца, о својим блиским односима са Љубишом Бухом Чуметом.

„Остало је недоречено зашто је толики број пута седео са Љубишом Бухом Чуметом, једним од најближих сарадника „земунског клана“, у својој канцеларији у МУП-у, као један од најљућих полицијских бораца против „земунског клана“. Јавност је свакако остала ускраћена за те одговоре“ каже Ковачевић.