Актуелно

Стефановић: Држава води рачуна о људима који обављају један од најтежих послова у земљи

10.03.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на конференцији под називом „Капитална улагања и јачање капацитета Министарства унутрашњих послова“, да припадници МУП-а, који раде један од најтежих послова у земљи, имају безрезервну подршку Министарства унутрашњих послова, Владе и председника Републике Србије...
Стефановић: Држава води рачуна о људима који обављају један од најтежих послова у земљи
Стефановић: Држава води рачуна о људима који обављају један од најтежих послова у земљи
Стефановић: Држава води рачуна о људима који обављају један од најтежих послова у земљи
Стефановић: Држава води рачуна о људима који обављају један од најтежих послова у земљи

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на конференцији под називом „Капитална улагања и јачање капацитета Министарства унутрашњих послова“, да припадници МУП-а, који раде један од најтежих послова у земљи, имају безрезервну подршку Министарства унутрашњих послова, Владе и председника Републике Србије.

 

Стефановић је, сумирајући улагања, истакао да држава води рачуна о људима, који обављају овај веома тежак посао и навео да су зараде запослених у МУП-у значајно повећане последњих година.

„Просечна плата полицајца са средњом стручном спремом данас је 60.020 динара, односно 508 евра. Али ћемо се свакако трудити да имамо и ново повећање, чим се стекну услови за то. Морам данас да се осврнем на ситуацију коју сам затекао, када сам дошао у Министарство унутрашњих послова. Рецимо, униформе полицајаца биле су старе осам година и у веома лошем стању“ рекао је Стефановић.

Како је навео, до сада је обезбеђено 55.700 нових комплета полицијских униформи, као и 4.100 нових радних и заштитних униформи за ватрогасце- спасиоце.

„И ми ћемо наставити са редовним занављањем униформи. Уложили смо значајна средства и у изградњу нових, као и реконструкцију постојећих објеката. Само у претходних неколико недеља отворили смо потпуно реконструисану полицијску станицу у Осечини, затим нову зграду у Полицијској управи у Чачку и реконструисану зграду у Ужицу. Претходних година изграђено је и реконструисано више од 30 објеката Министарства. Између осталог, имамо нове станице и испоставе у Батајници, Бачу, Убу, Луковској Бањи, новосадском Новом Насељу, нишкој општини Медијана, а врло брзо ћемо отворити и потпуно реконструисану станицу у Александровцу“ рекао је Стефановић.

Он је подсетио и да је реконструисан и потпуно модернизован Командно-оперативни центар у ПУ за град Београд, више објеката Жандармерије и САЈ-а, као и шалтер сала и дежурних служби у више полицијских управа.

Говорећи о најзначајнијем ресурсу МУП-а, који су по његовој оцени, људи, Стефановић је навео да је Министарство претходних година ојачало своје редове са 2.252 нова полицајца, од чега је 677 свршених студената Криминалистичко-полицијске академије и 1.575 полазника Центра за основну полицијску обуку (ЦОПО).

„И то су људи који су се искључиво школовали за полицијску  професију. Ове године још четири класе ЦОПО ће завршити обуку, те ће МУП до краја септембра примити у своје редове још око 1.240 нових полицајаца. Оно на шта сам можда и најпоноснији је пријем 134 сродника погинулих и рањених припадника МУП-а у радни однос. И Сектор за ванредне ситуације у 2018. години ојачао је своје редове са 153 нова ватрогасца-спасиоца, док ће по завршетку нових обука и пријема до краја ове године имати укупно 3.419 ватрогасца, што је највећи број од 2006. године“ рекао је Стефановић.

МУП је такође потпуно реконструисао и модернизовао и 40 борбених оклопних возила, припадници Жандармерије и Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) добили су борбена оклопна возила „Лазар“ и „Милош“, а извршена је и набавка наоружања, муниције, пиштоља, јуришних пушака, нишанских уређаја, балистичких прслука, панцира, шлемова, штитова, палица и друге опреме за припаднике специјалних јединица.

„Захваљујући напорима Владе, модернизоваћемо и унапредити функционалност наше Хеликоптерске јединице, којој ће током ове године бити испоручена четири хеликоптера типа H145 M, док ће три хеликоптера типа „Super Puma H215“ бити испоручена 2021. и 2022. године“ рекао је Стефановић.

Возни парк Дирекције полиције обновљен је са више од 2.000 нових возила, пре свега патролних, али и марицама, комби возилима, возилима за криминалистичку полицију, мотоциклима, као и посебним и специјализованим возилима. Пре набавке, просечна старост возила у МУП-у била је 14 година, а полицијски службеници су користили аутомобиле од којих су многи прешли више од 250.000 километара.

„Наше електронске услуге већ годинама се на националном порталу еУправа налазе на готово свих пет првих места на листи најпопуларнијих услуга међу грађанима. У периоду од 2014. до почетка ове године путем еУслуга заказано је скоро 908.000 термина за личне карте и пасоше, док смо у оквиру пројекта „Бебо, добродошла на свет“ у последње три године омогућили родитељима у више од 60 породилишта да без икаквих трошкова и без иједног папира више од 134.000 беба добије лични број и пријаву пребивалишта“ рекао је Стефановић.

Он је подсетио и да су активни и пензионисани полицијски службеници и ватрогасци од увођења у основне школе предмета Основи безбедности деце до сада одржали 84.889 предавања ученицима првог, четвртог и шестог разреда.

„На њихово подучавање наших најмлађих суграђана сам посебно поносан“ рекао је Стефановић.