Актуелно

Стефановић: Борба против корупције један од главних приоритета

09.06.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је у Србији борба против корупције један од главних приоритета и прецизирао да је у периоду од 2017. до јуна ове године процесуирано више од 500 кривичних дела примања и давања мита, 56 дела трговина утицајем, 100 злоупотреба у вези са јавним набавкама и 239 кривичних дела прања новца...
Стефановић: Борба против корупције један од главних приоритета
Стефановић: Борба против корупције један од главних приоритета
Стефановић: Борба против корупције један од главних приоритета
Стефановић: Борба против корупције један од главних приоритета
Стефановић: Борба против корупције један од главних приоритета

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је у Србији борба против корупције један од главних приоритета и прецизирао да је у периоду од 2017. до јуна ове године процесуирано више од 500 кривичних дела примања и давања мита, 56 дела трговина утицајем, 100 злоупотреба у вези са јавним набавкама и 239 кривичних дела прања новца.

Како је објаснио министар Стефановић, ови подаци показују да је у просеку свакога дана по једно од ових кривичних дела процесуирано.

„Полиција је одузела 42 стана, 11 кућа, стамбену зграду, хотел, пет пословних простора, 2,2 хектара земљишта, гаражу, 32 путничка моторна возила, једно пловило и око милион евра у готовини“, прецизирао је министар Стефановић на конференцији на којој је преставио резултате Управе криминалистичке полиције у борби против корупције.

Како је навео Стефановић, у периоду од 2017. до јуна 2019. године евидентиран је значајан раст броја откривених кривичних дела прања новца.

„Само у 2018. години откривено је скоро четири пута више кривичних дела прања новца него у 2017. години, а такав тренд је настављен и у 2019. години. Приметан је и пораст откривених кривичних дела трговина утицајем“, навео је Стефановић и додао да је значајан и пораст откривања кривичних дела превара у служби и примање и давање мита.

Министар је приказао и упоредну анализа резултата борбе против корупције са појединим државама која је урађена на основу броја откривених кривичних дела на 100.000 становника у Србији, Мађарској, Румунији, Бугарској, Словенији и Француској.

Збирно у погледу кривичних дела злоупотреба службеног положаја, примање и давање мита, као и прања новца, како је навео, испред Србије је Мађарска, у Румунији је слична ситуација као и у Србији, док је у Бугарској, Словенији и Француској значајно мањи број откривених наведених кривичних дела.

„Србија има европски стандард и показује да предњачи у нашем региону у борби против корупције“, истакао је Стефановић и додао да је у погледу откривања кривичних дела примање и давање мита Србија остварила боље резултате него Румунија, Бугарска и Словенија.

„Када је у питању кривично дело злоупотреба службеног положаја у Србији је откривен и процесуиран већи број него у Мађарској, Словенији, Бугарској и Француској заједно, док је Румунија испред нас“, навео је Стефановић.

Према његовим речима, у откривању кривичног дела прања новца Србија је на нивоу европског стандарда, са резултатима готово истим као у Француској.

Министар Стефановић је нагласио да до краја године очекује још значајних резултата у овој области који ће свимa показати посвећеност полиције тој борби у којој ће одговарати сви они који су се огрешили о закон.

„Један од задатака које је држава дала својим органима, тужилаштву, полицији и службама безбедности је да ова појава мора да буде искорењена у нашем друштву и да нема недодирљивих и да нема оних који неће бити гоњени за кршење закона“, рекао је Стефановић.

Министар Стефановић је подсетио на више појединачних случајева хапшења осумњичених за различита кривична дела корупције у последњих неколико година и истакао да ти примери показују да у Србији нико није повлашћен, било да је реч о људима који припадају највећој владајућој странци, запосленима у државним органима, носиоцима правосудне функције...

„Свако ко се огрешио о закон и свако за кога обезбедимо доказе мора одговараће због тога. Очекујем до краја године још значајних резултата у борби против корупције и то је посао који ће свима у Србији показати да нисмо селективни и да смо посвећени извршавању ових задатака“, поручио је Стефановић и додао да полиција у сарадњи са тужилаштвима у овом тренутку води велики број истрага.