Aktuelno

Stefanović i Salvini razgovarali o unapređenju saradnje posebno u oblasti iregularnih migracija

04.07.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je danas u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom Vlade Republike Italije i ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem spremnost srpske policije na unapređenje saradnje sa italijanskim kolegama, posebno u oblasti iregularnih migracija...
2019_07_04_Stefanovic_Salvini_tel.razgovor_migracije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je danas u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom Vlade Republike Italije i ministrom unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem spremnost srpske policije na unapređenje saradnje sa italijanskim kolegama, posebno u oblasti iregularnih migracija.

Stefanović je ocenio da samo zajedničke i koordinisane aktivnosti u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na suzbijanju trgovine lјudima, krijumčarenja lјudi i falsifikovanja dokumenata, daju rezultate u ovoj borbi.

Kako je naglasio, Republika Srbija je spremna, kao i do sada, da bude deo zajedničkog i jedinstvenog odgovora Evrope na migrantsku krizu, a u njenom rešavanju saradnju sa Italijom smatra kao jednom od prioritetnih.

U telefonskom razgovoru dvojice ministara razmatrana je i pomoć italijanske policije u podizanju kapaciteta srpske policije, naročito u unapređenju aktivnosti granične policije u skladu sa standardima EU.

Ministar Salvini podsetio je da je Italija godinama unazad opterećena povećanim prilivom migranata sa severa Afrike i da su iz tog razloga nadležne italijanske službe veoma posvećene rešavanju ovog problema.

Kako je istakao, Italija je spremna da unapredi kvalitet saradnje sa svim relevantnim partnerima u ovoj borbi, a posebno sa Srbijom s obzirom da je reč o tranzitnoj zemlјi na takozvanoj „balkanskoj ruti“.

Ministar Stefanović ovom prilikom pozvao je Salvinija u posetu Srbiji, što je italijanski ministar prihvatio.