Aktuelno

Popović Ivković ukazala na konkretne rezultate u implementaciji Mape puta i Strategije „Upravlјanje oružjem – zaštita građana“

04.07.2019.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković ukazala je, danas na konferenciji ministara na Samitu za Zapadni Balkan koji se održava u okviru Berlinskog procesa u Poznanju u Polјskoj, na napore i konkretne rezultate Republike Srbije u sprovođenju Mape puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvolјenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu...
Popović Ivković ukazala na konkretne rezultate u implementaciji Mape puta i Strategije „Upravlјanje oružjem – zaštita građana“
Popović Ivković ukazala na konkretne rezultate u implementaciji Mape puta i Strategije „Upravlјanje oružjem – zaštita građana“

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković ukazala je, danas na konferenciji ministara na Samitu za Zapadni Balkan koji se održava u okviru Berlinskog procesa u Poznanju u Polјskoj, na napore i konkretne rezultate Republike Srbije u sprovođenju Mape puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvolјenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu.

„Srbija usmerava svoje prioritete u oblasti upravlјanja oružjem kao doprinos implementaciji nove Strategije Evropske unije „Upravlјanje oružjem – zaštita građana“ iz novembra 2018. godine i implementaciji Mape puta koju smo usvojili u Londonu u okviru Berlinskog procesa. U junu ove godine smo usvojili Strategiju i prateći Akcioni plan u ovoj oblasti, dokumenta koji će obezbediti implementaciju obaveza iz Mape puta“ rekla je Popović Ivković.

Ona je istakla da je proces implementacije Mape puta bitan da bi Republika Srbija doprinela ispunjenju prelaznog merila u oblasti oružja u sklopu pregovaračkog Poglavlјa 24 za pristupanje Evropskoj uniji, kao i da bi se dao pun doprinos očuvanju bezviznog režima za građane Republike Srbije sa Evropskom unijom.

Popović Ivković podsetila je da je MUP Srbije usmerio svoje reforme ka izmeni normativnog okvira u smislu usaglašavanja sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovoj oblasti i dostizanja standarda država članica EU.

„U tom smislu već smo napravili prve korake. Usvojili smo Zakon o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju oružja, naprava i municije čime smo izmenili propis koji je bio na snazi od 1969. godine“, rekla je Popović Ivković.

Ona je podsetila i na rad na unapređenju organizacione strukture tehničkih kapaciteta i lјudskih resursa koji će stvoriti bolјi okvir za borbu protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem.

Popović Ivković je poručila da reforme koje MUP sprovodi idu i ka jačanju kapaciteta za skladištenje oružja, municije i eksploziva, uz stvaranje uslova za kontinuirano uništenje njihovih viškova, kao i unapređenje postupka i efekata dobrovolјne predaje oružja i procesa legalizacije.

„Radićemo i na kontinuiranom uništenju viškova vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija. Želim da napomenem da smo samo u 2017. godini uništili preko 18.000 komada vatrenog oružja, dok smo u prethodnih sedam uništili više od 126.000 komada“, poručila je Popović Ivković.

Ovom prilikom ona je poručila i da se radi na sprovođenju sveobuhvatnih kampanja za informisanje javnosti o rizicima od vatrenog oružja.

Popović Ivković se na kraju zahvalila Evropskoj uniji, Republici Francuskoj i Saveznoj Republici Nemačkoj što na odgovoran i predan način čine dodatne napore u cilјu usaglašavanja regionalnog odgovora na problem ilegalnog posedovanja i krijumčarenja vatrenog oružja, njegovih delova, municije i eksploziva, kao i UNDP-SEESAK-u na velikoj pomoći u implementaciji nacionalnih politika i doprinosu za razvoj i jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova.