Aktuelno

Popović Ivković: Srbija jasno opredelјena da bude lider stabilnosti na Balkanu, razvija partnerske odnose sa svim zemlјama Evrope i sveta

11.09.2019.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković izjavila je danas da je Srbija jasno opredelјena da bude lider stabilnosti na Balkanu i razvija partnerske odnose sa svim zemlјama Evrope i sveta, vodeći pritom prvenstveno računa o interesima svojih građana...

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković izjavila je danas da je Srbija jasno opredelјena da bude lider stabilnosti na Balkanu i razvija partnerske odnose sa svim zemlјama Evrope i sveta, vodeći pritom prvenstveno računa o interesima svojih građana.

Popović Ivković se, na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Srpsko – američki odnosi“, osvrnula i na istorijsku povezanost srpskog i američkog naroda u borbi za slobodu i podsetila na podizanje srpske zastave iznad Bele kuće i nedvosmislenu podršku koju je te 1918. godine američki narod iskazao srpskom.    

Ona je takođe ukazala da smo svesni i da su odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država kroz istoriju varirali i da nismo uvek bili na istim stranama, ali je, kako je navela, učinjeno mnogo na unapređenju saradnje dve zemlјe, zahvalјujući pre svega predanosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Ona je podsetila i na uspešno realizovanu nedavnu posetu predsednika Vučića SAD-u, kao i na prvu posetu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića SAD -u maja ove godine.

„Nakon razgovora ministra Stefanovića sa najvišim zvaničnicima američkih agencija za sprovođenje zakona, među kojima su direktor FBI, DEA, nacionalni koordinator za borbu protiv terorizma pri Stejt departmentu i državni sekretar za nacionalnu bezbednost Kevin Mekalinen, zauzet je zajednički stav da je saradnja u oblasti bezbednosti na visokom nivou i da se ostvaruje dobra razmena informacija u oblasti borbe protiv svih vidova kriminala, sa posebnim naglaskom na borbu protiv terorizma, droga, krijumčarenja i trgovine lјudima i nezakonitih migracija“, navela je Popović Ivković.

Ona je ukazala da su SAD, u bezbednosnom smislu, jedna od tehnološki najnaprednijih država sveta i dodala da je u interesu Srbije da uči i modernizuje svoj bezbednosni sektor, u cilјu zaštite svoje teritorije, ali i pružanja doprinosa bezbednosti na globalnom planu.

Prema njenim rečima, Vlada SAD značajno je pomogla i podizanju kapaciteta srpske policije, kako u tehničkom tako i edukativnom smislu, i omogućila da policijski službenici specijalizuju svoje veštine i znanja, u cilјu pružanja brzog odgovora na bezbednosne pretnje.

„Ponosni smo što se Srbija pozicionirala kao regionalni lider i pouzdan partner u borbi protiv terorizma“, istakla je Popović Ivković i podsetila da naša zemlјa učestvuje u radu Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Državni sekretar je ukazala i da su bez obzira na različite stavove koje Srbija i SAD imaju po pitanju statusa naše južne pokrajine, optimistični i vidlјivi napori da se usaglase stavovi naših država o nerazumnim potezima prištinskih institucija.

„Nesumnjiva je činjenica da je Beograd konstruktivni partner u briselskom dijalogu, dok Priština nakon neispunjavanja preuzetih obaveza nastavlјa da sprovodi i nove štetne mere. Nadam se da ćemo između ostalog i kroz saradnju sa vašom zemlјom doći do ukidanja taksi od 100 odsto na srpsku robu i  stvoriti uslove za nastavak dijaloga, koji bi bio konstruktivan i stvorio bolјe uslove života i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji“, zaklјučila je Popović Ivković.