Aktuelno

Stefanović: Srpska policija je danas garant bezbednosti i jedan od najpoželјnijih međunarodnih partnera

09.10.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da je srpska policija danas garant bezbednosti i jedan od najpoželјnijih međunarodnih partnera i dodao da je od početka godina policija u Srbiji zaplenila 5,4 tone narkotika...
Stefanović: Srpska policija je danas garant bezbednosti i jedan od najpoželјnijih međunarodnih partnera
Stefanović: Srpska policija je danas garant bezbednosti i jedan od najpoželјnijih međunarodnih partnera
Stefanović: Srpska policija je danas garant bezbednosti i jedan od najpoželјnijih međunarodnih partnera
Stefanović: Srpska policija je danas garant bezbednosti i jedan od najpoželјnijih međunarodnih partnera

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da je srpska policija danas garant bezbednosti i jedan od najpoželјnijih međunarodnih partnera i dodao da je od početka godina policija u Srbiji zaplenila 5,4 tone narkotika.

„Kada sam postao ministar unutrašnjih poslova 2014. godine zahtevao sam od policije da borba protiv narko-trafikinga bude apsolutni prioritet. U godinama pre toga prosečne zaplene kretale su se od 1,5 do dve tone. U prošloj godini, koja je po količini zaplene bila najbolјa u poslednjih 30 godina, zaplenili smo četiri tone narkotika“, istakao je Stefanović na otvaranju konferencije o nacionalnoj bezbednosti Srbije u organizaciji udruženja „Nacionalna avangarda“.

Stefanović je istakao da je policija taj rekord popravila i dodao da zaplena od 5,4 tone od početka ove godine do danas pokazuje koliko je pojačan rad i koliko su pripadnici MUP-a posvećeni borbi protiv droga.

„Odlučni smo da ne dozvolimo da bilo koje dete u Republici Srbiji bude meta ili žrtva narko-trafikinga“, naglasio je Stefanović.

Govoreći o međunarodnoj saradnji na polјu borbe protiv narkotika, Stefanović je naglasio da je u međunarodnim akcijama, u kojima je srpska policija sarađivala sa policijama Evrope i sveta, ove godine zaplenjeno i 1,8 tona kokaina, 140 kilograma marihuane, 1,4 kilograma heroina i otkriven veliki broja ilegalnih laboratorija.

„Ti rezultati ostvareni su zahvalјujući dobrom operativnom radu, zajedničkoj saradnji i razmeni informacija. Jedna od klјučnih stvari za uspeh borbe protiv narkotika na međunarodnom nivou je brza i pravovremena razmena informacija i poverenje koje policije i bezbednosne službe sveta imaju u policiju Srbije“, naveo je Stefanović.  

Prema njegovim rečima, srpska policija u poslednjih pet godina jedan je od 10 najpoželјnijih partnera po oceni Interpola.

Stefanović je ukazao da je jedan od najznačajnijih izazova pred Srbijom Generalna skupština Interpola, koja će biti održana sledeće nedelјe u Čileu, a na kojoj će Priština još jednom pokušati da postane članica ove međunarodne policijske organizacije.

„Srpska delegacija koju ću predvoditi u Čileu učiniće sve da zaštiti profesionalni integritet Interpola, poštovanje Korelove rezolucije koja predviđa da samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice ove međunarodne policijske organizacije, ali i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, naglasio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija je u razgovoru sa međunarodnim partnerima ukazuje zbog kojih policijskih, političkih i pravnih razloga smatra da eventualno članstvo takozvanog Kosova u Interpolu ne bi bilo dobro.

Stefanović smatra da bi potencijalna odluka o prijemu takozvanog Kosova u Interpol dovela do podele ove međunarodne policijske organizacije.

„Kada mislite o globalnoj bezbednosti morate se voditi policijskim pravilima. Ne smemo da dođemo u situaciju da policijske organizacije politički odlučuju da li će neka poternica biti prihvaćena ili ne“, istakao je Stefanović.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Stefanović je precizirao da je srpska policija od početka godine procesuirala 19 organizovanih kriminalnih grupa i uhapsila 110 osoba osumnjičenih da su njihovi članovi.

„Zadali smo odlučan i ozbilјan udarac narko-mafiji i svim drugim pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa“, zaklјučio je Stefanović.