Aktuelno

Potpredsednik Vlade na Srpsko-turskom kupu prijatelјstva

14.07.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je da Srbija i Turska obeležavaju 140. godišnjicu uspostavlјanja diplomatskih odnosa uz postignut visok nivo saradnje, ne samo dve države, već i dva naroda...
Potpredsednik Vlade na Srpsko-turskom kupu prijatelјstva
Potpredsednik Vlade na Srpsko-turskom kupu prijatelјstva
Potpredsednik Vlade na Srpsko-turskom kupu prijatelјstva
Potpredsednik Vlade na Srpsko-turskom kupu prijatelјstva

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je da Srbija i Turska obeležavaju 140. godišnjicu uspostavlјanja diplomatskih odnosa uz postignut visok nivo saradnje, ne samo dve države, već i dva naroda.   

„Srbija i Turska danas imaju odličnu saradnju, zahvalјujući snažnom impulsu koji su razvoju odnosa između dve zemlјe dala dva predsednika Vučić i Erdogan. Nјihova inicijativa za unapređenje prevashodno ekonomske saradnje, a potom i bilateralne saradnje na svim drugim polјima dala je rezultat za kratko vreme“ rekao je Stefanović, koji je prisustvovao Srpsko-turskom kupu prijatelјstva u Košutnjaku. 

On je podsetio da je obim ekonomske saradnje između dve zemlјe veći od milijardu dolara, da su turske investicije u Srbiju premašile 200 miliona dolara i da turske kompanije zapošlјavaju na hilјade lјudi u Srbiji, ali i da je najveći broj turista u prošloj godini u Beogradu upravo bio iz Turske.

„Imamo odličnu saradnju u oblasti unutrašnjih poslova, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i u borbi protiv terorizma, a srpski i turski policajci sarađuju i na graničnim prelazima. Turska je danas značajan partner naše zemlјe u mnogim oblastima i  Republika Srbija takođe snažno podržava Tursku i njen narod“ rekao je Stefanović.

On je podsetio da je Srbija jasno rekla da se moraju poštovati volјa turskog naroda i demokratski principi i kada je pre tri godine u ovoj zemlјi došlo do pokušaja puča protiv turske države i naroda.

Potpredsednik Vlade Stefanović takođe se zahvalio turskom ambasadoru na odličnoj saradnji i izrazio nadu da će skorašnja poseta predsednika Redžepa Erdogana Srbiji biti još jedan od stubova saradnje dveju zemalјa. 

„Sutra se navršava tri godine od pokušaja puča u Turskoj.  Predsednik Aleksandar Vučić nam je dao snažnu podršku i želim da se još jednom zahvalim srpskim vlastima na tome. Srbija i Turska imaju fantastične, veoma dobre odnose. Naši trgovinski odnosi konstantno napreduju i njihova kruna će biti poseta predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u narednim mesecima“ rekao je ambasador Republike Turske Tanžu Bilgič.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je da je privredna saradnja dve zemlјe bolјa, nego što je ikada bila, te da sada dve zemlјe imaju najbolјe odnose na svim polјima.

"Rezultat je i veliki broj turskih kompanija koje su došle i posluju u Srbiji. Mi danas imamo više od 400 kompanija gde su turski građani većinski vlasnici. U avgustu počinje i obuka za tekstilne radnike u fabrici u Malom Zvorniku, koja će biti otvorena nakon 40 godina. Takođe, nadam se i da će biti prostora u građevinskom smislu i da će ta fabrika zaposliti, kako je i planirala, 500 radnika u naredne dve godine", rekao je Ljajić.

Ljajić je takođe ocenio da je i današnja međunarodna biciklistička trka u Košutnjaku odlična prilika za razvoj turizma i izrazio nadu da će se i tokom sutrašnjeg dana različitim aktivnostima obeležiti prijatelјstvo dve zemlјe.

Osim Stefanovića, Bilgiča i Ljajića, Srpsko-turskom kupu je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Predrag Peruničić.

Biciklistička trka, koja je održana, jedna je od kvalifikacionih za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.