Aktuelno

Popović Ivković zahvalila na kontinuiranoj podršci Kralјevine Španije i principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova

12.06.2019.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Bilјana Popović Ivković razgovarala je danas u Madridu sa generalnom direktorkom za međunarodne odnose Ministarstva unutrašnjih poslova Kralјevine Španije Elenom Garson Otamendi o unapređenju saradnje policija dve zemlјe u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala...
Popović Ivković zahvalila na kontinuiranoj podršci Kralјevine Španije Republici Srbiji
Popović Ivković zahvalila na kontinuiranoj podršci Kralјevine Španije Republici Srbiji

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Bilјana Popović Ivković razgovarala je danas u Madridu sa generalnom direktorkom za međunarodne odnose Ministarstva unutrašnjih poslova Kralјevine Španije Elenom Garson Otamendi o unapređenju saradnje policija dve zemlјe u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Popović Ivković se zahvalila na kontinuiranoj podršci Kralјevine Španije Republici Srbiji i principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova, kao i na podršci koju nam je ta zemlјa pružila glasanjem protiv članstva tzv. Kosova u Interpolu.

Generalna direktorka MUP-a Španije Otamendi istakla je da ta država poštuje teritorijalni suverenitet Republike Srbije i da će i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku argumentaciji Srbije protiv članstva tzv. Kosova u Interpolu.

Na sastanku je bilo reči i o borbi protiv organizovanog kriminala, a Popović Ivković i Otamendi složile su se da je saradnja dva ministarstva na visokom nivou i da je u prethodnom periodu rezultirala nizom zajedničkih uspešnih akcija.

Popović Ivković je istakla odličnu saradnju srpske i španske policije na strateškom i operativnom nivou, posebno u oblasti borbe protiv trgovine narkoticima i najavila uskoro formiranje zajedničkih istražnih timova.

Ona je, takođe, ukazala da je Španija primer dobre prakse u borbi protiv rodno zasnovanog nasilјa i da su iskustva policijskih službenika te zemlјe u ovoj oblasti dragocena za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, koje je intenziviralo rad na unapređenju rezultata u ovoj oblasti.

Generalna direktorka Otamendi ukazala je da je saradnja policija dve zemlјe odlična i izrazila uverenje da će ona u narednom periodu biti dodatno unapređena.

Popović Ivković i Otamendi razgovarale su i o sveukupnoj saradnji Srbije i Španije, a Popović Ivković je istakla da će nedavno uvedena direktna avionska linija Beograd–Madrid učvrstiti i produbiti prijatelјske odnose dve zemlјe, ali i dati doprinos unapređenju privredne i ekonomske saradnje.   

Tokom posete Španiji Bilјana Popović Ivković se sastala i sa generalnom direktorkom Generalne direkcije za rodno zasnovano nasilјe grada Madrida Marijom Naredo.