Aktuelno

Ministar Dačić prisustvovao promociji akcije Uprave saobraćajne policije i predstavnika taksi udruženja

10.06.2024.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas promociji akcije Uprave saobraćajne policije i predstavnika taksi udruženja u kojoj se vozači i putnici podstiču da koriste sigurnosne pojaseve, a koja za cilј ima prevenciju neželјenih događaja i smanjenje broja povređenih i stradalih u saobraćajnim nezgodama...

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas promociji akcije Uprave saobraćajne policije i predstavnika taksi udruženja u kojoj se vozači i putnici podstiču da koriste sigurnosne pojaseve, a koja za cilј ima prevenciju neželјenih događaja i smanjenje broja povređenih i stradalih u saobraćajnim nezgodama.

„Jedan od najvećih problema u bezbednosti saobraćaja jeste nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Istraživanja tvrde da pojas na prednjim sedištima koriste oko 85 odsto vozača, odnosno putnika, dok na zadnjem sedištu pojas koristi samo 17 odsto i zato svake godine više od 100 osoba u Srbiji gine jer ne koriste sigurnosni pojas“, rekao je ministar Dačić.

Kako je istakao ministar Dačić, saobraćajna policija godišnje sankcioniše oko 200.000 prekršaja nekorišćenja pojasa, dok su kazne nekoliko puta povećavane.

„Od 2018. godine su pooštrene kazne, tako da je novčana kazna za nekorišćenje pojasa duplirana sa 5.000 na 10.000 dinara. Da bismo imali što manje stradalih zbog nevezivanja pojasa, mi ovom zajedničkom akcijom sa taksi udruženjima želimo da podstaknemo građane, u ovom slučaju korisnike taksi usluga, odnosno onih koji se voze taksi vozilima, da koriste sigurnosne pojaseve i u svim taksi automobilima će biti ove nalepnice koje ste sada mogli da vidite“, poručio je ministar Dačić, zahvalivši se predstavnicima taksi udruženja na tome što učestvuju u ovakvoj akciji zajedno sa Upravom saobraćajne policije MUP-a.

Ministar Dačić je naveo da u Srbiji trenutno ima oko 18.000 taksi vozila, dok je u Beogradu trećina od tog broja, i istakao da vezivanje pojasa za koje je potrebno samo nekoliko sekundi može da spase život.

„Cilј nam je da što manje lјudi strada u saobraćajnim nesrećama, naročito dece i zato je i bitno da imamo sve segmente podizanja nivoa saobraćajne kulture, a u ovom smislu i bezbednosne kulture, a to je da se vezuju sigurnosni pojasevi. Zato je važno da svi budemo svesni da nekoliko sekundi koje ćemo izgubiti za vezivanje pojasa nekada može da spase život“, naglasio je ministar Dačić.

Takođe, ministar je istakao da očekuje nastavak saradnje Uprave saobraćajne policije i taksi udruženja, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju, „kako bismo imali zajedničke akcije preventivnog karaktera, a da bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom i sa povređenima“.