Актуелно

Потписан Споразум о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система

16.09.2019.
Споразум о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система, који ће, према речима потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, омогућити електронску размену података између свих надлежних институција у циљу ефикасније борбе против организованог криминала, потписан је данас у Београду...
Потписан Споразум о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система
Потписан Споразум о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система
Потписан Споразум о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система
Потписан Споразум о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система
Потписан Споразум о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система

Споразум о сарадњи на успостављању и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система, који ће, према речима потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, омогућити  електронску размену података између свих надлежних институција у циљу ефикасније борбе против организованог криминала, потписан је данас у  Београду.

Споразум су потписали министар Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић, министар финансија Синиша Мали,  републички јавни тужилац Загорка Доловац, директор Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић, директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић и први заменик тужиоца за организовани криминал  Јасмина Милановић Ганић. 

На конференцији поводом потписивања Споразума о сарадњи на успостављању  и развоју Националног криминалистичко-обавештајног система, министар Стефановић истакао је да је успостављање и развој овог система важан корак на путу Србије ка пуноправном чланству у Европску унију, али и за бољи живот грађана Србије, њихову већу сигурност и безбедност.

„Формирање Националног криминалистичко-обавештајног система  Републике Србије омогућиће дигитализацију наших база података о организованим криминалним групама, умрежавање и брзу размену података између свих надлежних институција, а самим тим и ефикаснију борбу против организованог криминала“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, координација и синергија рада надлежних институција и брзина у размени података омогућиће да држава зада још одлучнији ударац криминалним групама.

Стефановић је рекао да је задовољан преданом борбом припадника Министарства унутрашњих послова, који су, како је истакао, од почетка године с надлежним тужилаштвима ухапсили 78 припадника организованих криминалних група, које су се бавиле шверцом наркотика, оружја, кријумчарењем миграната, високотехнолошким криминалом, трговином људима и другим тешким кривичним делима.

„Припадници Министарства унутрашњих послова током 2019. године на територији Србије запленили су око 4,4 тоне наркотика и учествовали у више међународних акција широм Европе и света у којима је заплењено додатних две тоне дроге и ухапшено 59 особа“, навео је Стефановић и истакао да су интензивна сарадња и правовремена размена информација били кључни за успешност свих ових акција.

Стефановић је указао да је успостављање и развој Националног криминалистичко-обавештајног система једна од најкомплекснијих и најзначајнијих активности предвиђених Акционим планом за Поглавље 24, у оквиру кога је, како је истакао, Србија до сада испунила 50 одсто активности.

„Када успоставимо овај Систем, полицајци, тужиоци и људи из других институција моћи ће да провере на јединственој информационо-комуникационој платформи да ли је починилац раније учествовао у кривичним делима са елементима организованог криминала, да ли је осуђиван и каква је последица након тога. Неће се губити време на размене папира између институција, већ ће се деловати на терену правом брзином. Притом, свака претрага ће бити евидентирана у јединственом журналу, чиме ће се онемогућити злоупотреба коришћења података и на основу чега ће се тачно знати ко је, када и у коју сврху користио ове податке“, рекао је Стефановић.

Министарка Кубуровић рекла је да је један од предуслова за успостављање Националног криминалистичко-обавештајног система било усвајање Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.

Кубуровић је нагласила да је за нешто више од 18  месеци примене тог закона донето више од 600 правоснажно осуђујућих пресуда када је реч о организованом криминалу и корупцији.

Она је додала да је претеча овог Споразума било потписивање Протокола о сарадњи Министарства правде и МУП-а 2017. године, који је омогућио електронску размену података из евиденција о пребивалишту и казнене евиденције.

Говорећи о даљем развоју система електронске размене података у циљу формирања још ефикаснијих механизама у борби против организованог криминала и тероризма, министарка Кубуровић је додала да се ради и на доношењу Закона о националној бази података за спречавање тероризма.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да потписивањем овог споразума државни органи показују да имају заједнички циљ већу безбедност грађана, могућност слободног кретања кроз Европску унију, борбу против тероризма и смањење стопе прекограничног криминала.

„Србија је посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма. У претходном периоду донели смо велики број закона и подзаконских аката и ојачали капацитет наших институција како бисмо били што успешнији у тој борби“, рекао је Мали и најавио да ће до краја године бити донета и нова Стратегија за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац истакла је да је Републичко јавно тужилаштво, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и осталим државним органима,  посвећено  борби против свих врста криминала и корупције.

„Путем овог система развићемо јединствену платформу за безбедну електронску комуникацију и размену података. Наш заједнички циљ је да се размена података врши  у реалном, активном времену како би се повећала ефикасност у поступању свих државних органа у борби против организованог криминала и других тешких кривичних дела. Путем НКОС-а омогућиће се и стандардизација процеса размене података, дигитализација процеса рада и напредак у успостављању јединственог система статистике криминалитета“, рекла је Доловац.

 

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици поручио је да је потписивање овог Споразума важан корак напред када је реч о безбедности, поверењу и ефикасности органа који спроводе закон.

Он је истакао да је размена криминалистичко-обавештајних података од великог значаја и да је неопходно да Република Србија има у овој области најсавременију инфраструктуру.

„Честитамо Влади Републике Србији на овој иницијативи, а под тим мислим на Владу у ширем смислу и све њене институције које учествују на овом пројекту“,  рекао је Фабрици и додао да је Европска унија овај пројекат финансирала са 3,5 милиона евра.

Амбасадор Краљевине Шведске у Србији Јан Лундини поручио је да је Министарство унутрашњих послова уложило велике напоре да би се увео принцип полицијско-обавештајног рада и да је потписивање данашњег Споразума веома битно за Србију, јер представља испуњење активности на путу ка Европској унији.