Актуелно

У базу Хеликоптерске јединице MУП-а испоручен трећи мултифункционални Ербасов хеликоптер „Супер Пума“ X-215

22.11.2022.
У базу Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова испоручен је данас и трећи, мултифункционални Ербасов хеликоптер „Супер Пума“ X-215, чиме је ова јединица оснажена и модернизована једним од најбољих типова ових летелица...

У базу Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова испоручен је данас и трећи, мултифункционални Ербасов хеликоптер „Супер Пума“ X-215, чиме је ова јединица оснажена и модернизована једним од најбољих типова ових летелица.

Ербасов хеликоптер „Супер Пума“ X-215 карактерише систем дигиталне авионике, четвороосни аутопилот, а максимална брзина је 252 километра на час.

Максимална полетна носивост хеликоптера је 9.300 килограма, а ову летелицу карактерише и могућност превожења 22 путника, подвесна брава за ношење спољњег терета и ведра за гашење пожара, као и бочна дизалица носивости 272 килограма.

Такође, хеликоптер „Супер Пума“ X-215 има светло за претраживање и идентификацију објеката на земљи, медицински комплет за збрињавање и хитну медицинску евакуацију више особа, опрему за летење у условима могућег залеђевања и могућност ноћног летења.

Командант Хеликоптерске јединице МУП-а Ненад Недић истакао је да је реч о хеликоптерима који могу изузетно да допринесу у борби против пожара, с обзиром да им је капацитет ведра  четири и по тоне воде.