Актуелно

Стефановић и Сејлс: Тероризам глобални проблем са којим се можемо изборити једино заједничком сарадњом

16.05.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се у Стејт департменту са амбасадором Натаном Сејлсом, координатором за антитероризам у Бироу против тероризма и насилног екстремизма...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се у Стејт департменту са амбасадором Натаном Сејлсом, координатором за антитероризам у Бироу против тероризма и насилног екстремизма.

Министар Стефановић је током разговора са Сејлсом, у оквиру званичне посете Сједињеним Америчким Државама, истакао да је тероризам глобални проблем са којим се можемо изборити једино заједничком сарадњом. Стефановић је нагласио да је наша држава поуздан партнер у борби против тероризма и подсетио да активно учествујемо у раду Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Потпредседник српске Владе поручио је да је Република Србија свесна претњи које носи повратак бораца са страних ратишта.

"Људи који се враћају са ратишта држављани су неких од земаља региона, па и наше земље, и без обзира на то што ћемо да прикупимо доказе и покушати да их осудимо на дугогодишње затворске казне, питање је шта ће бити са њима када изађу из затвора, како могу да се реинтегришу у друштво, а да више не буду претња", указао је Стефановић.

Према речима министра, стотинак људи који су се вратили на KиМ представљају сталну опасност за безбедност у читавом региону.

Српски министар полиције је током састанка са амбасадором Сејлсом рекао и да је Република Србија посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма. Такође, он је нагласио да је веома важна размена информација у овој области, као и обуке у циљу подизања капацитета српске полиције у борби против потенцијалног тероризма и организованог криминала.

Амбасадор Натан Сејлс је поздравио опредељеност Републике Србије да се бори против тероризма истакавши уједно да наша земља добро брани границе Европе од овог проблема. Он је похвалио рад српске полиције и рекао да тероризам представља изазов за многе земље, али да Србија даје пун допринос тој борби.

Сејлс је на крају разговора рекао и да ће Сједињене Америчке Државе помоћи Србији када је реч о унапређењу капацитета МУП-а Србије у борби против тероризма.