Актуелно

Стефановић: Српска полиција je данас гарант безбедности и један од најпожељнијих међународних партнера

09.10.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је да је српска полиција данас гарант безбедности и један од најпожељнијих међународних партнера и додао да је од почетка година полиција у Србији запленила 5,4 тоне наркотика...
Стефановић: Српска полиција je данас гарант безбедности и један од најпожељнијих међународних партнера
Стефановић: Српска полиција je данас гарант безбедности и један од најпожељнијих међународних партнера
Стефановић: Српска полиција je данас гарант безбедности и један од најпожељнијих међународних партнера
Стефановић: Српска полиција je данас гарант безбедности и један од најпожељнијих међународних партнера

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је да је српска полиција данас гарант безбедности и један од најпожељнијих међународних партнера и додао да је од почетка година полиција у Србији запленила 5,4 тоне наркотика.

„Када сам постао министар унутрашњих послова 2014. године захтевао сам од полиције да борба против нарко-трафикинга буде апсолутни приоритет. У годинама пре тога просечне заплене кретале су се од 1,5 до две тоне. У прошлој години, која је по количини заплене била најбоља у последњих 30 година, запленили смо четири тоне наркотика“, истакао је Стефановић на отварању конференције о националној безбедности Србије у организацији удружења „Национална авангарда“.

Стефановић је истакао да је полиција тај рекорд поправила и додао да заплена од 5,4 тоне од почетка ове године до данас показује колико је појачан рад и колико су припадници МУП-а посвећени борби против дрога.

„Одлучни смо да не дозволимо да било које дете у Републици Србији буде мета или жртва нарко-трафикинга“, нагласио је Стефановић.

Говорећи о међународној сарадњи на пољу борбе против наркотика, Стефановић је нагласио да је у међународним акцијама, у којима је српска полиција сарађивала са полицијама Европе и света, ове године заплењено и 1,8 тона кокаина, 140 килограма марихуане, 1,4 килограма хероина и откривен велики броја илегалних лабораторија.

„Ти резултати остварени су захваљујући добром оперативном раду, заједничкој сарадњи и размени информација. Једна од кључних ствари за успех борбе против наркотика на међународном нивоу је брза и правовремена размена информација и поверење које полиције и безбедносне службе света имају у полицију Србије“, навео је Стефановић.  

Према његовим речима, српска полиција у последњих пет година један је од 10 најпожељнијих партнера по оцени Интерпола.

Стефановић је указао да је један од најзначајнијих изазова пред Србијом Генерална скупштина Интерпола, која ће бити одржана следеће недеље у Чилеу, а на којој ће Приштина још једном покушати да постане чланица ове међународне полицијске организације.

„Српска делегација коју ћу предводити у Чилеу учиниће све да заштити професионални интегритет Интерпола, поштовање Корелове резолуције која предвиђа да само чланице Уједињених нација и посматрачи у УН могу бити чланице ове међународне полицијске организације, али и Резолуције 1244 Савета безбедности УН“, нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, Србија је у разговору са међународним партнерима указује због којих полицијских, политичких и правних разлога сматра да евентуално чланство такозваног Косова у Интерполу не би било добро.

Стефановић сматра да би потенцијална одлука о пријему такозваног Косова у Интерпол довела до поделе ове међународне полицијске организације.

„Када мислите о глобалној безбедности морате се водити полицијским правилима. Не смемо да дођемо у ситуацију да полицијске организације политички одлучују да ли ће нека потерница бити прихваћена или не“, истакао је Стефановић.

Говорећи о борби против организованог криминала, Стефановић је прецизирао да је српска полиција од почетка године процесуирала 19 организованих криминалних група и ухапсила 110 особа осумњичених да су њихови чланови.

„Задали смо одлучан и озбиљан ударац нарко-мафији и свим другим припадницима организованих криминалних група“, закључио је Стефановић.