Актуелно

Министар Вулин: Напредовање Србије ка ЕУ није вредно ратовања

23.06.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин: Ако би услов да Србија брже напредује ка ЕУ био да зарати са неким, онда нека хвала, није тога вредно...

„Европска унија је решила да престане да се претвара како постоје истоветна правила за све који желе пријем у ову организацију. Украјина је постала кандидат за чланство упркос неиспуњавању стандарда који се тако пажљиво примењују на балканске земље. Прескочила је неколико деценија притисака, уцена и бирократије, а није морала да се мучи са борбом против корупције, испуњавањем критеријума у области правосуђа или економским реформама, а о сарадњи са судовима који утврђују ратне злочине не треба ни говорити. Учешће у рату је било довољно за почетак преговора, не смем ни да мислим шта ће бити услов за окончање поступка пријема. Надам се да Молдавија није морала да обећа да ће заратити и да су јој статус кандидата одобрили на часну реч, без обавезе да ратује. Ако је пресудни критеријум за пријем у чланство или за почетак приступног процеса да је земља кандидат у рату, онда је Србија могла још 1999. године да отпочне преговоре. Ипак, изгледа да се таква правила не односе на оне које је бомбардовао НАТО, за брзи приступ у Европску унију мора се сукобити са Русијом.

До јуче ЕУ није била војни савез, нити је ратно стање било услов за почетак преговора, али сада видимо да је то пресудно. Ако би услов да Србија брже напредује ка Европској унији био да зарати са неким, онда нека хвала, није тога вредно. Украјини желим сваку срећу, а Северној Македонији и Албанији да не морају да зарате ни са ким како би отпочеле преговоре за пријем у Европску унију", изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин, реагујући на то што су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата за чланство у Европској унији.