Актуелно

Поповић Ивковић указала на конкретне резултате у имплементацији Мапе пута и Стратегије „Управљање оружјем – заштита грађана“

04.07.2019.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић указала је, данас на конференцији министара на Самиту за Западни Балкан који се одржава у оквиру Берлинског процеса у Познању у Пољској, на напоре и конкретне резултате Републике Србије у спровођењу Мапе пута за одрживо решење за сузбијање недозвољеног поседовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем и припадајућом муницијом на Западном Балкану...
Поповић Ивковић указала на конкретне резултате у имплементацији Мапе пута и Стратегије „Управљање оружјем – заштита грађана“
Поповић Ивковић указала на конкретне резултате у имплементацији Мапе пута и Стратегије „Управљање оружјем – заштита грађана“

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић указала је, данас на конференцији министара на Самиту за Западни Балкан који се одржава у оквиру Берлинског процеса у Познању у Пољској, на напоре и конкретне резултате Републике Србије у спровођењу Мапе пута за одрживо решење за сузбијање недозвољеног поседовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем и припадајућом муницијом на Западном Балкану.

„Србија усмерава своје приоритете у области управљања оружјем као допринос имплементацији нове Стратегије Европске уније „Управљање оружјем – заштита грађана“ из новембра 2018. године и имплементацији Мапе пута коју смо усвојили у Лондону у оквиру Берлинског процеса. У јуну ове године смо усвојили Стратегију и пратећи Акциони план у овој области, документа који ће обезбедити имплементацију обавеза из Мапе пута“ рекла је Поповић Ивковић.

Она је истакла да је процес имплементације Мапе пута битан да би Република Србија допринела испуњењу прелазног мерила у области оружја у склопу преговарачког Поглавља 24 за приступање Европској унији, као и да би се дао пун допринос очувању безвизног режима за грађане Републике Србије са Европском унијом.

Поповић Ивковић подсетила је да је МУП Србије усмерио своје реформе ка измени нормативног оквира у смислу усаглашавања са правним тековинама Европске уније у овој области и достизања стандарда држава чланица ЕУ.

„У том смислу већ смо направили прве кораке. Усвојили смо Закон о испитивању, жигосању и обележавању оружја, направа и муниције чиме смо изменили пропис који је био на снази од 1969. године“, рекла је Поповић Ивковић.

Она је подсетила и на рад на унапређењу организационе структуре техничких капацитета и људских ресурса који ће створити бољи оквир за борбу против илегалне трговине ватреним оружјем.

Поповић Ивковић је поручила да реформе које МУП спроводи иду и ка јачању капацитета за складиштење оружја, муниције и експлозива, уз стварање услова за континуирано уништење њихових вишкова, као и унапређење поступка и ефеката добровољне предаје оружја и процеса легализације.

„Радићемо и на континуираном уништењу вишкова ватреног оружја, муниције и експлозивних материја. Желим да напоменем да смо само у 2017. години уништили преко 18.000 комада ватреног оружја, док смо у претходних седам уништили више од 126.000 комада“, поручила је Поповић Ивковић.

Овом приликом она је поручила и да се ради на спровођењу свеобухватних кампања за информисање јавности о ризицима од ватреног оружја.

Поповић Ивковић се на крају захвалила Европској унији, Републици Француској и Савезној Републици Немачкој што на одговоран и предан начин чине додатне напоре у циљу усаглашавања регионалног одговора на проблем илегалног поседовања и кријумчарења ватреног оружја, његових делова, муниције и експлозива, као и УНДП-СЕЕСАК-у на великој помоћи у имплементацији националних политика и доприносу за развој и јачање капацитета Министарства унутрашњих послова.