Актуелно

Краљевина Шпанија – пример добре праксе у примени инованитвог система мониторинга у случајевима родно заснованог насиља

13.06.2019.
Делегација коју је предводила државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић током студијске посете Шпанији, у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“, упознала се са интегрисаним системом мониторинга у случајевима родно заснованог насиља и системом електронских наруквица за жртве и починиоце...
Краљевина Шпанија – пример добре праксе у примени инованитвог система мониторинга у случајевима родно заснованог насиља
Краљевина Шпанија – пример добре праксе у примени инованитвог система мониторинга у случајевима родно заснованог насиља

Делегација коју је предводила државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић током студијске посете Шпанији, у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“, упознала се са интегрисаним системом мониторинга у случајевима родно заснованог насиља и системом електронских наруквица за жртве и починиоце.

Циљ студијске посете, која је спроведена у организацији канцеларије „UN women“ у Србији, био је унапређење знања и капацитета полицијских службеника, правосудних и других државних органа за увођење и примену  иновативних пракси за спровођење хитних мера заштите жртви насиља кроз систем наруквица.  

Краљевина Шпанија је пример добре праксе у примени овог иновативног система, који може послужити као модел за унапређење безбедности жена и искуства шпанских државних органа, на овом пољу, значајно ће допринети унапређењу рада у борби против родно заснованог насиља.

Делегација Републике Србије, коју су чинили представници МУП-а, Министарства правде, Координационог тела за родну равноправност и организације „UN women“, разговарали су и са Ребеком Паломо Дијаз, представницом Владине делегације за родно засновано насиље, која их је упознала са функционисањем и улогом овог тела, као националним механизмом за превенцију и реаговање на родно насиље.

Током посете Комета центру у Мадриду  чланови наше делегације упознали су се и са начином функционисања електронског сервиса за праћење и спровођење мера забране приласка починиоца жртви родно заснованог насиља.

Државни секретар МУП-а Србије Биљана Поповић Ивковић и чланови наше делегације разговарали су са генералном директорком Генералне дирекције за родно засновано насиље града Мадрида Маријом Наредо, која им је представила  политику инклузије и глобалне иницијативе за сигурне градове и сигурне јавне просторе.

Током посете Министарству правде и Високом савету судства Краљевине Шпаније, чланови делегације упознали су се са радом Опсерваторије против насиља у породици и родно заснованог насиља.

Пројекат „Унапређење безбедности жена“ спроводи организација „UN Women“, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, уз финансијску подршку Краљевине Норвешке.