Актуелно

Српска полиција je кредибилан партнер у борби против тероризма на међународном нивоу

07.02.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да је за успешну борбу против тероризма кључна сарадња свих безбедносних служби на међународном нивоу...
Српска полиција je кредибилан партнер у борби против тероризма на међународном нивоу
Српска полиција je кредибилан партнер у борби против тероризма на међународном нивоу
Српска полиција je кредибилан партнер у борби против тероризма на међународном нивоу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да је за успешну борбу против тероризма кључна сарадња свих безбедносних служби на међународном нивоу.

„Обавештајни рад, свакодневна размена информација о потенцијалним опасностима и континуирана размена искустава једини су начин да се успешно супроставимо овој глобалној претњи. Задовољан сам што су се српска полиција и остале службе показале као кредибилан партнер у овој борби на међународном нивоу. На нашу срећу, за разлику од бројних земаља, у Србији није било терористичких напада, што наравно не значи да смо ми опуштени. Будно смо пропратили сваку и најмању могућност опасности и тако ћемо наставити да радимо и у будућности“ рекао је Стефановић на Војној академији у Београду, где је одржао предавање на тему „Супротстављање тероризму као важан сегмент политике националне безбедности Републике Србије“.   

Стефановић је навео да примарне безбедносне изазове у вези са тероризмом, који су у фокусу рада наших служби, представљају повратак са страних ратишта и екстремна радикализаија.

„Подаци показују да се у Сирији и Ираку тренутно у саставу терористичких организација налази укупно 28 држављана Србије и ми у суштини из године у годину имамо тренд смањења таквих одлазака” рекао је министар.

Он је подсетио да је на то највише утицало увођење кривичних дела учествовање у рату или оружаном сукобу у страној земљи и организовање учествовања у Кривични законик 2014. године, те навео да у 2017. и 2018. није евидентиран ниједан држављанин Србије који се придружио терористичким организацијама.

“У априлу прошле године седам особа је првостепено осуђено за кривична дела терористичког удруживања, врбовања и обучавања за вршење терористичких дела, јавног подстицања на извршење терористичких дела, финансирања тероризма и тероризма пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду на укупно 69 и по година затвора. Осим тих репресивних мера, подједнако важно је и спречавање радикализације. Држава мора бити спремна да користи све расположиве ресурсе како би се томе супроставила“ рекао је Стефановић.

Он је истакао да су модели радикализације раније били далеко простији, док су се данас практично преселили у виртуелни свет, где терористичке организације злоупотребљавају друштвене мреже и сајтове за пропаганду, обучавање, регрутовање нових чланова и прикупљање финансијских средстава.
    

„Свесни смо да не постоје коначна решења и да се сви морамо прилагођавати и усавршавати да би се овој глобалној претњи са далекосежним последицама стало на пут. Добар обавештајни рад и најчвршћа могућа сарадња са полицијма у региону, Европи и целом свету једини су начин успешног супростављања овом злу“ рекао је министар.

Он је истакао и да је Служба за борбу против тероризма МУП-а Србије управо у овом циљу разменила током протекле године 515 информација у оквиру међународне оперативне полицијске сарадње, учествовала на 49 састанака и у 62 стратешке међународне активности.   

Предавању министра Стефановића присуствовали су полазници Високих студија безбедности и одбране и полазници Генералштабног и командно-штабног усавршавања, као и професори Школе националне одбране.