Актуелно

Ребић: Саобраћајна полиција на годишњем нивоу открије око милион прекршаја

24.09.2019.
Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас у Сокобањи да саобраћајна полиција на годишњем нивоу открије око милион прекршаја међу којима су најчешћи прекорачење брзине, вожња под дејством алкохола, некоришћење сигурносног појаса и непрописно коришћење мобилног телефона...

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас у Сокобањи да саобраћајна полиција на годишњем нивоу открије око милион прекршаја међу којима су најчешћи прекорачење брзине, вожња под дејством алкохола, некоришћење сигурносног појаса и непрописно коришћење мобилног телефона.

Ребић је на стручном скупу о примени Закона о безбедности саобраћаја на путевима на коме су учествовали представници саобраћајне полиције и прекршајних судова, подсетио да је прошле године значајно пооштрена казнена политика ступањем на снагу новог Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

„Да би се постигла сврха прописивања прекршајних санкција важно је да изречене санкције буду сразмерне тежини почињеног прекршаја, јер ће се само тако створити амбијент за унапређење безбедности саобраћаја на путевима“, поручио је Ребић.

Према његовим речима, изузетан пример добре сарадње саобраћајне полиције и прекршајних судова је институт споразума о признању прекршаја, који се примењује пет година.

„Током прошле године закључено је 89.000 споразума о признању прекршаја, и само 45 њих није верификовано од стране судије за прекршаје. То показује да је могућност грешке када постоје јасни критеријуми минимална“, навео је Ребић.

Директор је истакао да Министарство унутрашњих послова предузима и низ превентивних акција, међу којима је посебно издвојио предмет „Основи безбедности деце“, у оквиру кога полицијски службеници између осталог децу подучавају и безбедном понашању у саобраћају.