Актуелно

Стефановић: Грађанима који електронски поднесу захтев за продужење возачке дозволе, биће достављене на кућну адресу

30.01.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић најавио је да ће од средине ове године грађанима, након што електронски поднесу захтев за продужење возачке дозволе, оне бити достављане на кућну адресу...
Стефановић: Граћани који електронски поднесу захтев за продужење возачке дозволе, биће достављене на кућну адресу
Стефановић: Граћани који електронски поднесу захтев за продужење возачке дозволе, биће достављене на кућну адресу
Стефановић: Граћани који електронски поднесу захтев за продужење возачке дозволе, биће достављене на кућну адресу
Стефановић: Граћани који електронски поднесу захтев за продужење возачке дозволе, биће достављене на кућну адресу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић најавио је да ће од средине ове године грађанима, након што електронски поднесу захтев за продужење возачке дозволе, оне бити достављане на кућну адресу.

„Министарство тренутно разматра увођење ове нове услуге и сада не могу да прецизирам тачан датум, али очекујем да ћемо већ од јуна месеца пружати и ову врсту услуге грађанима. Тренутно имамо опцију да грађани путем интернета затраже документ, али увођењем ове услуге биће им омогућено и да га након израде добију на кућну адресу, без одласка у полицијску станицу и чекања на шалтерима“ рекао је Стефановић на конференцији под називом „Улога Министарства унутрашњих послова у развоју електронске управе у Републици Србији“.

Стефановић је истакао да је поносан што се већ годинама уназад електронске услуге које МУП пружа на порталу еУправе налазе на листи најпопуларнијих услуга међу грађанима.

„Наша услуга продужења регистрације возила на овлашћеним техничким прегледима заузима прво место, а услуге заказивање термина за подношење захтева за личну карту и пасош заузимају треће, четврто и пето место. Електронску услугу продужења регистрације у претходних шест година користило је више од 3,5 милиона људи, односно у просеку на годишњем нивоу готово 600.000 грађана, док је на исти начин од 2014. до почетка ове године  заказано готово 908.000 термина за личне карте и пасоше“ прецизирао је Стефановић.

Представљајући електронске услуге МУП-а, он је подсетио и да су готово све услуге намењене возачима дигитализоване,  укључујући  и процес полагања возачких испита у ауто-школама. Сем тога министар је навео и да је од новембра  уведена електронска пријава боравишта странаца, а од септембра дигитално прослеђивање записника о увиђају Удружењу осигуравача.

„Ова услуга омогућила је грађанима да лакше и брже наплате штету насталу у саобраћајним незгодама, јер више не морају да иду у полицијску станицу по записник и да онда са њим иду у осигуравајућу кућу. Полиција сада комплетну документацију и фотографије прослеђује Удружењу, које то даље дистрибуира матичним осигуравајућим кућама“, објаснио је Стефановић, прецизирајући да је реч искључиво о незгодама у којима је настала само материјална штета.

Министар је истакао и да је посебно поносан на учешће МУП-а у пројекту „Бебо, добро дошла на свет“.

„Овом услугом смо у последње три године више од 126.000 беба обезбедили јединствени матични број и пријаву боравишта одмах једним простим кликом у око 60 породилишта и без икаквих трошкова. Драго ми је да њихови родитељи нису морали да иду у полицијску станицу и замарају се папирологијом у тим лепим тренуцима“ рекао је Стефановић.

Министар је подсетио и да је МУП, у намери да грађанима што више олакша свакодневни живот, учинио доступним своје базе података другим државним органима, којима сада сами грађани више не морају доносити изводе из матичне књиге, уверења о држављанству, папире о пребивалишту, боравишту и слично.

Он се захвалио запосленима у Сектору за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије МУП-а на досадашњем преданом раду.