Актуелно

Стефановић: Борба против корупције мора бити континуирана, како би заштитили највишe државнe интересe и интересe грађана Србије

11.01.2020.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да борба против корупције мора бити континуирана, како би се заштитили највиши државни интереси, а тиме и интереси грађана Србије...
Стефановић: Борба против корупције мора бити континуирана, како би заштитили највишe државнe интересe и интересe грађана Србије
Стефановић: Борба против корупције мора бити континуирана, како би заштитили највишe државнe интересe и интересe грађана Србије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да борба против корупције мора бити континуирана, како би се заштитили највиши државни интереси, а тиме и интереси грађана Србије.

„Намеравамо да као држава уложимо огроман новац у инфраструктуру Србије, да градимо путеве, железницу, друге објекте и тај новац који грађани Србије издвајају мора да оде у те намене и не сме да заврши у приватним џеповима“, рекао је министар на конференцији за медије.

Министар је рекао да су полицијски службеници Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили четири особе због сумње да су извршили кривично дела примање и давање мита.

Полиција је ухапсила М. Ј. (1961) в.д. директора Јавног предузећа „Инфраструктуре железнице Србије“, Д.Б.(1970) члана Надзорног одбора привредног друштва „Ратко Митровић“ из Новог Сада, као и двојицу адвоката из Новог Сада З.С. (1983) и В.К (1973).

„Директор „Инфраструктуре железнице Србије“ се сумњичи да је извршио кривично дело примање мита на тај начин што је у службеним просторијама предузећа „Инфраструктуре железнице Србије“ примио мито у износу од 10.000 евра од посредника Д. Б. као награду за коруптивне радње у поступку експропријације земљишта које се налази на траси планиране изградње брзе пруге“, објаснио је министар.

Стефановић је додао и да је полиција је у тренутку хапшења код осумњиченог пронашла новац.

„Ухапшени адвокати се сумњиче да су извршили кривично дело давање мита тако што су, по договору са директором предузећа „Инфраструктире железнице Србије“, фактурисали своје правне услуге у вишемилионским износима, а затим део новца враћали. Сумњамо да је ово само једна од транши која је пронађена у тренутку хапшења“, рекао је министар.

Како је истакао, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати, након чега ће бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.

Министар је нагласио да ће Министарство унутрашњих послова у сарадњи са надлежним тужилаштвима и у наредном периоду бити посвећено борби против корупције.

„Од оснивања специјалних одељења за борбу против корупције и у тужилаштву и у полицији, поднете су пријаве против укупно 50 директора јавних предузећа и 27 носилаца јавних функција“, рекао је Стефановић, напомињући да је противправна имовинска корист коју је Одељење за борбу против корупције до сада открило већа од 35 милиона евра.