Aktuelno

MUP nastavlјa aktivnosti na iznalaženju sistemskih rešenja u oblasti vanrednih situacija

19.02.2021.
Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, održali su danas u Užicu sastanak sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Zlatiborskog upravnog okruga, na kome su razmatrane mere koje treba preduzeti u cilјu smanjenja rizika od katastrofa i šteta od elementarnih nepogoda...
MUP nastavlјa aktivnosti na iznalaženju  sistemskih rešenja u oblasti vanrednih situacija
MUP nastavlјa aktivnosti na iznalaženju  sistemskih rešenja u oblasti vanrednih situacija
MUP nastavlјa aktivnosti na iznalaženju  sistemskih rešenja u oblasti vanrednih situacija
MUP nastavlјa aktivnosti na iznalaženju  sistemskih rešenja u oblasti vanrednih situacija

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, održali su danas u Užicu sastanak sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Zlatiborskog upravnog okruga, na kome su razmatrane mere koje treba preduzeti u cilјu smanjenja rizika od katastrofa i šteta od elementarnih nepogoda.


Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je Zlatiborski okrug prošle godine imao 164 požara i da se za razliku od okruga u kojima je fokus bio na rizicima od poplava, ovaj kraj suočava sa problemima usled snežnih padavina i pojave klizišta, kao i požara na otvorenom.

On je podsetio da su do sada održani sastanci u Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom upravnom okrugu i naglasio da su dali rezultate kroz predložena rešenja i sistematičan način pristupa preventivnim aktivnostima.

„Cilј ovih sastanaka tokom kojih smo obišli 27 lokalnih samouprava je da se prepoznaju i uklone nedostaci, što će doprineti bolјem funkcionisanju sistema zaštite i spasavanja pre, tokom i nakon vanrednog događaja koji je izazvan elementarnom nepogodom“, istakao je Čaušić i dodao da će ove aktivnosti biti nastavlјene na teritoriji cele Srbije.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić podržala je održavanje ovih sastanaka i istakla da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima mogućnost da preko budžetskog fonda logistički i finansijski podrži lokalne samouprave u projektima iz oblasti smanjenja rizika od katastrofa.


„Nadam se da će ovakvih projekata, koji imaju za cilј podizanje bezbednosti naših građana, biti sve više. Ovaj sastanak iskoristićemo i za planiranje potencijalnih programa i projekata za narednu godinu, koji će biti deo preventivnog delovanja u cilјu smanjenja rizika od katastrofa", istakla je Puzić.


Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević zaklјučila je da je sastanak ovakvog tipa veoma značajan za Zlatiborski upravni okrug imajući u vidu rizike sa kojima se ovaj okrug suočava dugi niz godina.