Aktuelno

Kovačević: Neshvatlјivi tendeciozni pokušaji omalovažavanja rada kriminalističke policije od strane pojedinih medija

18.06.2019.
MUP

Broj: 514/19
18. jun 2019. godine

Izjava Dejana Kovačevića, načelnika Uprave kriminalističke policije:

„Potpuno su mi neshvatlјivi tendeciozni pokušaji omalovažavanja rada kriminalističke policije od strane pojedinih medija, uprkos činjenici da u poslednjih šest meseci nije izvršeno nijedno kriminalno ubistvo u Srbiji.

Zahvalјujući brojnim preventivnim merama koje je policija preduzela u prethodnom periodu, uspeli smo da sprečimo kriminalne obračune u poslednjih pola godine, međutim to nekima nije bilo dovolјno da prestanu sa omalovažavanjem rada policijskih službenika, koji rade jedan od najtežih poslova u Srbiji. Naprotiv, paušalnim iznošenjem podataka, pokušavaju se osporiti rezultati kriminalističke policije u borbi protiv kriminala i korupcije u Srbiji.

Istine radi, policija je rasvetlila 87 procenata ubistava koja su se dogodila u Srbiji u poslednjih pet godina, što je veoma dobar rezultat, mnogo bolјi nego u nekim daleko razvijenijim zemlјama. Takođe, broj ubistava poslednjih godina je dva do tri puta manji nego što je to bilo početkom 2000-ih. Tokom 2017. godine u našoj zemlјi je izvršen najmanji broj ubistava u poslednjih 30 godina.

Želim da podsetim javnost i da je policija u prethodnih nekoliko godina uspela da rasvetli više od 10 ubistava iz ranijeg perioda, od kojih su neka počinjena i pre dve decenije. Uprkos velikom protoku vremena, zahvalјujući upornosti policijskih službenika, rešeno je ubistvo Gordane Inđić iz 1996. godine, ubistvo Dragomira Kalinića koji je ubijen 1998. godine u Bariču, trostruko ubistvo koje je počinjeno 2000. godine u jednom preduzeću u Novom Beogradu, ubistvo Tihomira Ponjevića iz 2002. godine, ali i mnoga druga.

U ime svih profesionalaca iz kriminalističke policije, koji predano i požrtvovano rade veoma težak posao kako bi građani Srbije bili bezbedniji, apelujem na sve da se u informisanju javnosti rukovode činjenicama i iznesu prave podatke o stanju bezbednosti, kao i da podsete građane kako je bilo pre 10 ili skoro 20 godina, kako bi imali realnu sliku o trenutnoj bezbednosnoj situaciji.“