Aktuelno

Popović Ivković: „Eksperti za bezbednost“ ne mogu anulirati izuzetne rezultate pripadnika MUP-a

18.06.2019.
MUP
Državni sekretar MUP-a Bilјana Popović Ivković
Državni sekretar MUP-a Bilјana Popović Ivković

Broj: 516/19
18. jun 2019. godine

Izjava državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјane Popović Ivković:

„Želim da se još jednom zahvalim svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su svojim predanim radom učinili Srbiju bezbednijom zemlјom, u kojoj je u protekloj godini zabeležen najmanji broj izvršenih krivičnih dela u poslednjih 18 godina.    

Takođe želim da poručim raznoraznim „ekspertima za bezbednost“, koji brilјiraju jedino u disciplinama zvanim naknadna pamet i svi su generali posle bitke, da ma šta govorili i ma koliko puta to ponovili, ne mogu anulirati rezultate pripadnika MUP-a.    

Kada samozvani ekspert Božo Prelević kaže da nema osećaj da je Srbija postala bezbednija zemlјa u poslednjih šest meseci, jer po njemu činjenica da se u tom periodu nije dogodilo nijedno mafijaško ubistvo ne znači ništa, dužni smo da ga podsetimo na njegove domete u bezbednosnom sektoru.   

Reč je o čoveku koji je bio koministar policije i savetnik ministra unutrašnjih poslova i to u vreme 2000., 2001. i 2002. kada se u Srbiji  dogodilo 212, 215 i 189 ubistava. Od toga je 91 mafijaško ubistvo, od kojih je 35 i dan danas nerasvetlјeno, pa je potpuno jasno da je njegov doprinos borbi protiv kriminala bio ravan nuli.

Ti „rezultati“ govore i da lјudi, koji su u to vreme imali priliku da pokažu na koji način bi se to oni obračunali sa mafijom, izgleda tek danas imaju naknadnu pamet.
    
Da podsetim „eksperta“ i da je sa mesta savetnika za reforme u MUP-u mnogo brzo „zbrisao“, jer po sopstvenim tvrdnjama iste nije mogao sprovesti. Umesto reformi policije, čovek poznat u sudskim krugovima po nadimku „ratkapna“ posvetio se odbrani lјudi sa druge strane zakona.

Za razliku od takvih, ministar Nebojša Stefanović je od svog dolaska na čelo MUP-a pre pet godina imao energije da sprovede reforme i da se uhvati u koštac sa svim problemima. Država je ulažući u bolјe uslove rada i pobolјšanje materijalnog položaja, dala i dodatnu motivaciju policiji za rad.

Pripadnici MUP-a uzvratili su iz godine u godinu ostvarujući sve bolјe i bolјe rezultate u borbi protiv kriminala, o čemu glasno govore i strane policije i bezbednosne agencije, a po oceni Interpola srpska policija se svrstava u deset najpoželјnijih partnera u borbi protiv kriminala.

Omalovažavanje rada ovih lјudi, koji svakodnevno žrtvuju mnogo u svojim privatnim životima kako bi dobili bitku sa kriminalom i nikada ne traže pohvale za svoju hrabrost, u najmanju ruku je sramotno i degutantno.

Upravo zato želim još jednom da istaknem da smo ponosni na pripadnike MUP-a i njihov dosadašnji rad i poručim im da će u svojoj neumornoj borbi protiv mafije uvek imati bezrezervnu podršku države, predsednika Aleksandra Vučića i ministra Stefanovića“.