Актуелно

Ребић: Бројни покушаји криминализације полиције пласирањем лажних тврдњи

10.07.2020.
МУП

Број: 498/20
10. јул 2020. године


Изјава директора полиције Владимира Ребића:

„Нажалост претходних дана смо сведоци бројних покушаја обмане јавности пласирањем лажних тврдњи да су међу демонстранте убачени припадници МУП-а и безбедносних служби, са циљем да управо они направе инциденте који би изазвали реакцију полиције.

Чак смо и данас сведоци текстова у појединим медијима, у којима њихови саговорници, на све начине покушавају да криминализују припаднике полиције и који нападају министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића лажним тврдњама да управо он управља хулиганима који изазивају нареде на протестима.

Такве неистине не само да имају за циљ нарушавања угледа полиције и министра Стефановића, већ представљају и срамне оптужбе људи који су познати од раније полицији по сукобу са законом, па отуда можда и не чуди што су им министар и полицајци мета.

Лажима нападати министра, који на све начине покушава да заштити своје припаднике који су два дана били изложени бруталним нападима, које гађају каменицама, засипају сузавцима и разним другим предметима, у најмању руку је срамотно, осим што је базирано на неистинама.

Такође, скандалозна је и потпуно нетачна тврдња једног бившег полицајца који, без трунке обзира, оптужује припаднике Одељења за посебне акције да учествују у изазивању провокација, како би се стекли услови за нечије хапшење.

Колико он не познаје рад припадника тог Одељања, или можда свесно обмањује јавност, најбоље показује његова тврдња да је такозвана ОПА основана пре неколико година. Истине ради, Одељење за посебне активности постоји од 2001. године, те је стога и сулудо додатно образлагати степен осталих неистина које је изнео.

Нажалост, ни чињеница да је током два дана протеста повређено 118 полицијских службеника некима нису довољан разлог да покажу макар мало обзира према припадницима полиције, већ напротив покушавају да насилне и рушилачке протесте представе заправо као међусобни сукоб полицајаца.“