Актуелно

Ухапшени осумњичени за кривична дела трговина људима и посредовање у вршењу проституције

15.05.2019.
МУП

Број: 384/19
15. мај 2019. године

У наставку борбе против трговине људима, припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал и Вишим јавним тужилаштвом у Београду, ухапсили су осам особа.

У првој акцији ухапшени су Ј.Н. (1975), Г.Н. (1969), К.Н. (1995) и Б.Д. (1973) због постојања основа сумње да су од августа 2018. до маја 2019. године извршили продужено кривично дело трговина људима, у периоду од септембра до новембра 2018. године удруживање ради вршења кривичних дела, као и да су извршили посредовање у вршењу проституције.

Такође, ухапшен је М.Н. (2000) који се терети за кривично дело трговина људима.

Припадници ове организоване криминалне групе, коју је ,како се сумња, предводила Ј.Н., терете се да су користећи тешке прилике деветнаестогодишње девојке, оштећену довели у заблуду да им је члан породице и потом је, злоупотребивши њено поверење, врбовали да се бави проституцијом.

Како се сумња, у ту сврху су организовали превоз, предају и њену сексуалну експлоатацију, притом је држећи под контролом и у страху уз повремену употребу силе и претње.

Осумњичени су приведени Тужилаштву за организовани криминал.  

У другој акцији ухапшени су З.Н. (1977),  М.Р. (1981) и А.С. (1997) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело трговина људима на штету две особе.

Сумња се да су они на територији Београда током 2015. године тада малолетну девојку коришћењем њених тешких прилика врбовали да се бави проституцијом, обећавајући јој обезбеђен смештај, храну, као и дроге.

Потом су је, како се сумња, уз силу и претњу, приморавали на свакодневну проституцију, а на исти начин су током 2018. године врбовали двадесетдеветогодишњу девојку.

Њима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Београду.