Актуелно

Марић: Имајући у виду најављене падавине у наредна три дана, сви субјекти заштите и спасавања стављени у стање приправности

13.05.2019.
MУП

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да су сви субјекти заштите и спасавања стављени у стање приправности и да се, имајући у виду најављене падавине у наредна три дана, обавља двадесетчетворочасовни мониторинг на свим водотоковима  у Србији. 

„Према најави Републичког хидрометеоролошког завода, у наредна три, четири дана очекује нас доста кишног периода са и до 60 литара кише по квадратном метру у појединим деловима Србије“, рекао је Марић и додао да су тим циклоном поред Србије обухваћене и Босна и Херцеговина и Хрватска.

Према његовим речима, сви субјекти заштите и спасавања припремају се већ десет дана и у наредним данима максимално ће се пратити ситуација на терену.

„Све јединице Сектора за ванредне ситуације, тимови за поплаве стављени су у стање приправности, као и Жандармерија, интервентне јединце полиције, Војска Србије и цивилна заштита“, рекао је Марић и указао да су у стању приправности и јавна предузећа за газдовање водама у Војводини и Србији.

Марић је истакао да ће надлежне службе испратити ситуацију и на критичним тачкама имати тимове  спремне да, уколико буде било потребно, реагују и спасавају људске животе.

Говорећи о критичним тачкама, Марић је рекао да се најављују бујичне поплаве, али не и поплаве на великим рекама, као и већа количина падавина на територији западне и југозападнe Србијe и Војводине.

Он је упозорио да може доћи до проблема у урбаним срединама, у ситуацијама  када канализација не може да повуче одређену количину воде и додаo да су надлежне службе и за то спремне.

Марић је подсетио да Сектор за ванредне ситуације има око 3000 ватрогасаца-спасилаца у редовном саставу,  у оквиру којих има 13 регионалних тимова за спасавање са око 130 припадника, што је знатно више људи у односу на неки ранији период.

„Оперативно је девет Специјализованих јединица цивилне заштите за спасавање на води и под водом са око 150 припадника. Дакле, располажемо са око 300 људи обучених и потпуно опремљених за спасавање у случају поплава и са око 90 чамаца“, навео је Марић.