Актуелно

Ухапшени осумњичени да су коруптивним кривичним делима оштетили ЈП „Комуналац“ из Кладова за више од два милиона динара

07.10.2019.
МУП

Број: 874/19
7. октобар 2019. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу ухапсили су четири особе због сумње да су починиле више коруптивних кривичних дела којима су јавно предузеће „Комуналац“ из Кладова оштетили за више од два милиона динара.

Због постојања основа сумње да је починио кривична дела злоупотреба у вези са јавним набавкама и злоупотреба службеног положаја ухапшено је бивше одговорно лице јавног предузећа „Комуналац“ В.М. (1974), док су због сумње да су починили кривично дело злоупотреба у вези са јавним набавкама ухапшени одговорно лице једног одсека у том јавном предузећу М. С. (1963) и двоје руководилаца М. М. (1979) и С. С. (1959).

Осумњичени се терете да су као чланови Комисије за јавне набавке, пре доношења одлуке о покретању поступка јавне набавке камиона кипера, са продавцем договарали услове и техничке карактеристике возила, као и купопродајну цену од три милиона динара.

Сумња се да су потом са тим продавцем, као јединим понуђачем, закључили уговор којим су за „Комуналац“ купили камионе кипере за три милиона динара, иако је тржишна вредност камиона била 652.336 динара.

На тај начин, како се сумња, они су оштетили јавно предузеће „Комуналац“ за 2.347.664 динара.

Осумњичени В.М. се терети и да је прихватао и плаћао фиктивне фактуре једне предузетничке радње која је у власништву његовог рођака, за услуге превоза и набавке огревног дрвета, које никада нису обављене.

На тај начин јавно предузеће „Комуналац“ оштећено је за 588.000 динара, а против власника предузетничке радње, због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица поднета је кривична пријава у редовном поступку.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.