Актуелно

Ухапшено пет чланова организоване криминалне групе

04.04.2019.
MУП

Београд

Број: 272 /19

4. април 2019. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал, а у сарадњи са аустријском и мађарском полицијом ухапсили су пет чланова организоване криминалне групе који се сумњиче за кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи.

Ухапшени су В.Ђ. (1994), Т.Е. (1984), С.Д. (1977), Ј.М. (1991) и П.Н. (1994), сви из Суботице, док ће кривичном пријавом бити обухваћен и држављанин Северне Македоније Ш.К. (1968), који је како се сумња организатор ове групе.

Он се тренутно налази на издржавању казне затвора у Суботици због истог дела, а за овим лицем су трагале и полиције Мађарске и Северне Македоније. Пријавом је обухваћен и С.Ч. (1950) из Суботице, који се од раније налази у притвору у Мађарској такође због кривичног дела кријумчарење људи.

Сумња се да су чланови ове групе у периоду од средине октобра до средине новембра 2018. године за већи број особа албанске националности са подручја АП КиМ омогућили пребацивање преко државне границе са Мађарском и даљи недозвољени транзит до територије Аустрије.

Они су, како се сумња, организовали прихват на територији Суботице за особе,  албанске националности са AП КиМ, којима су омогућавали да пешице илегално пређу границу Републике Србије. У међузони су им предавали путне исправе особа са којима имају физичке сличности, уз помоћ којих су ова лица затим улазила на територију Мађарске.

Потом су им организовали даљи недозвољени транзит преко територије Мађарске до коначне дестинације на територији Аустрије, а како се сумња за наведено су узимали око 900 евра по особи.