Актуелно

Малверзацијама противправно присвојили више од 122 милиона динара

23.06.2022.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са Посебним  одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су три особе због сумње да су малверзацијама противправно присвојиле више од 122 милиона динара.

Ухапшени су чланови групе З. Б. (1979) из Београда, Д. К. (1969) из Крагујевца и Ж. З. (1972) из Добоја због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба положаја одговорног лица и прање новца.

Такође, кривична пријава биће поднета и против педесетдвогодишњег мушкарца из Краљева, осумњиченог за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у помагању.

Сумња се да је З. Б., 2008. године организовао групу, чији су припадници били Д. К. и Ж. З., да би потом проналазили погодне непокретности, које су присвајали на основу фалсификоване документације.

На тај начин они су, како се сумња, присвојили четири пословна простора у власништву ПД „Вартекс“, Вараждин, Хрватска, ЈП „Ресавица“, Деспотовац и ПД „Феримпорт“, Београд, чиме су стекли противправну имовинску корист од око 119.770.000 динара.

Педесетдвогодишњи мушкарац, одговорно лице ПД „Sleep Shop“ д.о.о. Краљево, терети се да је члановима групе уступио печат и документацију тог привредног друштва како би они постали фактички власници два пословна простора у Београду и Шиду. 

Такође, сумња се да су З. Б. и припадници његове групе Д. К. и Ж. З., од 1. октобра 2021. до 1. марта 2022. године, на основу фалсификоване документације неовлашћено издавали пет пословних простора у власништву ПД „Вартекс“ који се налазе на територији Београда, Врања и Прибоја и на тај начин присвојили 3.078.978 динара.

З. Б., Д. К. и Ж. З. одређено је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.