Актуелно

Изјава потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића

04.08.2020.
МУП

Изјава потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића:

„Тешко је и замислити како се данас осећају породице убијених и несталих и сви прогнани Срби са својих вековних огњишта у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“. Како се осећају они који већ пуних 25 година оплакују своје најмилије или они који још увек ни не знају судбину својих најближих, као и сви они који су морали оставити све што су стицали и једва спасавајући живу главу бежати из својих домова у изгнанство. Нема утехе за њих, ништа њихове ране не може залечити.

Нажалост, и 25 година касније Хрватска ће славити војну операцију у којој је више од 1.800 Срба погинуло или нестало, док је око 250.000 прогнано. Славиће акцију у којој је спроведено етничко чишћење нашег народа и у којој су жртве у највећем броју били цивили, углавном старци, старице, жене и деца. Овај брутални злочин усред Европе и данас је остао злочин без казне. Време није донело правду за жртве „Олује“ и то ће остати исписано као срамотна страница у историји Европе. 

Поносан сам да се Србија данас не стиди, не прећуткује и не скрива страдање сопственог народа, олакшавајући злочинцима да не морају да се суоче са својим неделом, како је то чинила у време претходних власти.  

Поносан што данас обележавамо Дан сећања на страдале и прогнане Србе у „Олуји“, што Србија већ шесту годину заредом, захваљујући одлучности председника Александра Вучића, више не ћути, како је то било некада, и што има снаге да гласно каже да је то био страховит злочин и не дозвољава да се заборави. То је најмање што као друштво дугујемо жртвама и прогнанима у злочиначкој акцији „Олуја“.