Актуелно

Ковачевић: Несхватљиви тендециозни покушаји омаловажавања рада криминалистичке полиције од стране појединих медија

18.06.2019.
МУП

Број: 514/19
18. јун 2019. године

Изјава Дејана Ковачевића, начелника Управе криминалистичке полиције:

„Потпуно су ми несхватљиви тендециозни покушаји омаловажавања рада криминалистичке полиције од стране појединих медија, упркос чињеници да у последњих шест месеци није извршено ниједно криминално убиство у Србији.

Захваљујући бројним превентивним мерама које је полиција предузела у претходном периоду, успели смо да спречимо криминалне обрачуне у последњих пола године, међутим то некима није било довољно да престану са омаловажавањем рада полицијских службеника, који раде један од најтежих послова у Србији. Напротив, паушалним изношењем података, покушавају се оспорити резултати криминалистичке полиције у борби против криминала и корупције у Србији.

Истине ради, полиција је расветлила 87 процената убистава која су се догодила у Србији у последњих пет година, што је веома добар резултат, много бољи него у неким далеко развијенијим земљама. Такође, број убистава последњих година је два до три пута мањи него што је то било почетком 2000-их. Током 2017. године у нашој земљи је извршен најмањи број убистава у последњих 30 година.

Желим да подсетим јавност и да је полиција у претходних неколико година успела да расветли више од 10 убистава из ранијег периода, од којих су нека почињена и пре две деценије. Упркос великом протоку времена, захваљујући упорности полицијских службеника, решено је убиство Гордане Инђић из 1996. године, убиство Драгомира Калинића који је убијен 1998. године у Баричу, троструко убиство које је почињено 2000. године у једном предузећу у Новом Београду, убиство Тихомира Поњевића из 2002. године, али и многа друга.

У име свих професионалаца из криминалистичке полиције, који предано и пожртвовано раде веома тежак посао како би грађани Србије били безбеднији, апелујем на све да се у информисању јавности руководе чињеницама и изнесу праве податке о стању безбедности, као и да подсете грађане како је било пре 10 или скоро 20 година, како би имали реалну слику о тренутној безбедносној ситуацији.“