Актуелно

Грађани поред могућности да електронским путем закажу термин за подношење захтева за издавање пасоша, захтев могу предати и лично у ПС

23.05.2019.
MУП

Заменик начелника Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова Лидија Јоксовић изјавила је данас да грађани поред могућности да електронским путем закажу термин за подношење захтева за издавање пасоша, захтев могу предати и лично у полицијској станици.

„Ниједан грађанин који нема заказан термин и који је лично дошао на шалтере полицијских управа и станица да преда захтев за издавање пасоша није враћен, нити ће бити враћен, односно свима ће захтеви бити примљени истога дана када дођу у полицијску станицу“, истакла је Јоксовић.

Она је подсетила да ове године великом броју грађана истиче десетогодишњи рок важења путне исправе и указала да због тога постоји велико интересовање за подношење захтева за издавање новог пасоша на шалтерима полицијских управа и полицијских станица на територији Републике Србије.

„Министарство унутрашњих послова максимално је подигло капацитетe за подношење захтева за издавање пасоша, како у погледу броја шалтера на којима се подносе захтеви, тако и у броју запослених који примају захтевe за издавање пасоша“, рекла је Јоксовић.

О великом интересовању грађана, како је навела, сведочи и податак да је у последња два месеца на територији Републике Србије издато око 140.000 пасоша.

Јоксовић је указала да су рокови за издавање пасоша, односно рокови у којима грађани могу подићи нове пасоше, много краћи од законских рокова и као пример навела податак да грађани у Београду нови пасош могу подићи, у просеку, у року од 7 дана од дана подношења захтева за његово издавање.

„Министарство унутрашњих послова моли грађане за стрпљење и апелује на њих да обавезно провере датум истицања рока важења пасоша како би благовремено поднели захтев за издавање новог, јер се често дешава да грађани само неколико дана пре рока истицања важења пасоша дођу да поднесу захтев“, истакла је Јоксовић.

Имајући у виду да је највеће интересовање грађана за издавање пасоша на територији Београда, Јоксовић је указала да у свим полицијским станицама на територији главног града шалтери управних послова раде од понедељка до петка у периоду од 7:30 до 20 часова.

„Радно време суботом је од 7:30 до 15:30, док Управа за управне послове Полицијске управе за град Београд у Љермонтовој 12, тог дана ради до 20 часова“, прецизирала је Јоксовић.

У циљу смањења гужви, како је навела, пре више од месец дана у Београду је уведен нови распоред рада шалтера, а захтеве за издавање путних исправа грађани могу поднети и недељом, у периоду од 7.30 до 15.30 сати, у згради СИВ-а 3 у Улици Омладинских бригада 1 у Новом Београду.

„Такође, грађанима су недељом у истом радном времену на располагању шалтери Управе за управне послове Полицијске управе за град Београд у Љермонтовој 12“, казала је Јоксовић.