Актуелно

Злоупотреба положаја одговорног лица

09.03.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су З. Ђ. (1952), одговорно лице ПД „Срна“ доо из Краљева, и Д. С. (1959), одговорно лице огранка „Копаоник“ ад у Краљеву, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Кривичном пријавом биће обухваћен и седамдесетогодишњи мушкарац, фактички одговорно лице ПД „Срна“. 

Сумња се да су седамдесетогодишњак и З. Ђ., од 2016. до 2019. године, у више наврата, набављали робу од фирме „Копаоник“, коју су одмах након испоруке продавали по цени за која је била за укупно 7.220.951 динар нижа од набавне цене те исте робе у „Копаоник“ ад.

Они се терете да су новац стечен на тај начин искористили за делимично измиривање дуговања према „Копаоник“ ад, док су део новца у износу од 5.400.300 динара неосновано подигли са рачуна ПД „Срна“ и потрошили за личне потребе.

Д. С., одговорно лице „Копаоник“ ад, терети се да је договорио да та фирма на одложено плаћање продаје робу из свог асортимана ПД „Срна“, док са тим предузећем није закључио уговор, због чега није био утврђен кредитни лимит за купца ПД „Срна“, а који представља вредност робе коју купац може узети на одложено плаћање.

Д. С. је, како се сумња, током 2019. године, у више наврата, фирми „Срна“ продао робу у вредности од 15.443.416 динара која није исплаћена, и на тај начин за исти износ оштећено је предузеће „Копаоник“.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.