Aktuelno

Policija u Srbiji uhapsila 14 osoba u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije

13.09.2018.
MUP


Broj: 691/18
13. septembar 2018. godine

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, na teritoriji Beograda, Zaječara, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Kragujevca, Požarevca, Smedereva, Sombora, Sremske Mitrovice i Subotice uhapsili su 14 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 24 lica.

Osumnjičeni se terete da su u periodu od 2015. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, kojima su budžet Republike Srbije i druge privredne subjekte i fizička lica oštetili za oko 730.000 evra.


IZDVOJENE AKCIJE


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i na taj način oštetili Grad Beograd i budžet Republike Srbije za pola miliona dinara.

Uhapšeni su bivše odgovorno lice Službe za katastar nepokretnosti Vračar M. Ž. (1958), bivši stručni geodetski savetnik u toj Službi D. O. (1975) i bivši referent za administrativnu i tehničku podšku J.F. (1986), kao i odgovorno lice preduzeća ''Smart plus'' D. A. (1972).

Osumnjičeni, koji su bili zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti Vračar, terete se da su marta 2017. godine, po prethodnom dogovoru, kao službena lica, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, uz podstrekavanje osumnjičenog D. A., doneli rešenje kojim je izvršen upis prava svojine u korist preduzeća ''Smart plus'' na jednom stambenom objektu na Vračaru, na osnovu falsifikovanog rešenja o ozakonjenju Sekretarijata za poslove legalizacije objekata.

Sumnja se da su zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti Vračar, primili zahtev osumnjičnog D. A., sa pratećom dokumentacijom potrebnom za upis prava svojine na stambenom objektu na Vračaru i uzeli ga u rad.

Osumnjičena J. F., kao referent koji je bio zadužen za predmet, izradila je rešenje o upisu prava svojine, iako nije bio priložen elaborat geodetskih radova, a zahtev nije prošao upis u Prijavni list- digitalni katastarski plan.

Sumnja se da je potom, D. O., overila prijavni list svojim potpisom, na osnovu čega je doneto rešenje o upisu prava svojine, koji je osumnjičena parafirala,a koje je potpisao M.Ž, kao rukovodilac Službi za katastar nepokretnosti Vračar, iako je prema Zakonu o ozakonjenju propisano da nadležni organ po službenoj dužnosti dostavlja elaborat geodetskih radova i primerak pravnosnažnog Rešenja o ozakonjenju organu zaduženom za poslove premera i katastra u roku od tri dana od dana njegove pravnosnažnosti.

Rešenje o upisu prava svojine, kako se sumnja, doneto je i pored toga što falsifikovano Rešenje Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u sebi sadrži različite brojeve rešenja koji se odnose na dve različite katastarske opštine.

Na ovaj način, kako se sumnja, oni su pribavili korist preduzeću „Smart plus“, za iznos takse koja se naplaćuje prilikom postupka ozakonjenja objekta i time oštetili Grad Beograd i budžet Republike Srbije za 500.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Aranđelovcu, uhapsili su D. B. (1968) osumnjičenog da je falsifikujući naloge za uplatu taksi za registraciju vozila oštetio budžet Republike Srbije za 304.628 dinara.  

Osumnjičeni se tereti da je od oktobra 2016. do februara ove godine, falsifikovao naloge za uplatu taksi za registraciju vozila za 25 osoba sa područja opštine Aranđelovac, koje je overavao lažnim pečatom i elektronskim potpisom jedne banke iz Kragujevca.

Sumnja se da je na taj način doveo u zabludu lica koja su plaćala takse i referenta na saobraćajnim dozvolama Policijske stanice Aranđelovac da im izda važeće dozvole.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela prevara, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću i navođenje na overavanje neistinog sadržaja, D. B. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su A.Đ. (1982), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni se tereti da je od avgusta 2015. do marta 2016. godine, u svojstvu odgovornog lica, otvorio radnju za proizvodnju igara i igračka „CUCI-DU“ Bankovac, koja nikada nije imala promet, kako bi suprugu prijavio na obavezno socijalno osiguranje.

Sumnja se da je sa suprugom zaključio fiktivni ugovor o radu na neto mesečnu zaradu od 300.000 dinara, na osnovu koga je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje podnosio izveštaje o privremenoj sprečenosti za rad, zbog održavanja trudnoće.

Na osnovu toga, supruga osumnjičenog ostvarivala je pravo na novčanu naknadu  od 1.653.140 dinara, za koliko je oštećen Republički fond za zdravstveno osiguranje i budžet Republike Srbije.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su E. H. (1984), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela nedozvoljena trgovina i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Policija je u decembru prošle godine prilikom pretresa, u garaži oštećenog u vozilu pronašla 1.500 boksova cigareta marke ''Ašima'' bez akciznih markica.

Nakon obavljenog veštačenja utvrđeno je da tragovi na automobilu i boksovima pripadaju osumnjičenom.

Sumnja se da je izvršenjem ovih krivičnih dela, E. H. naneo štetu budžetu Republike Srbije za 2.210.100 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice privrednog društva „Blue travel word“ D. M. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja, prevara i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je D. M. od januara 2015. do kraja avgusta prošle godine sa računa preduzeća ''Blue travel word'' neosnovano podigao 37.327.578 dinara, zadržao ga za sebe, i na taj način izbegao da obračuna i uplati porez na ostale prihode od 7.422.160  dinara, za koliko je oštetio budžet Republike Srbije.   

Takođe, kako se sumnja, u nameri da sebi pribavi imovinsku korist, D. M. je sa više osoba zaključio ugovore o organizovanju turističkog putovanja u organizaciji agencija ''Blue travel world'' i ''Blue travel plus'', iako je znao da do realizacije putovanja neće doći.

Oštećeni su izmirili u celosti ugovornu obavezu pre planiranog datuma putovanja, a osumnjičeni je na ovaj način, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3.819.011 dinara.

D. M. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, u saradnji sa Odsekom poreske policije u tom gradu i Osnovnim javnim tužilaštvom, uhapsili su J. M. (1979), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je J. M., kao vlasnika autoprevozničke radnje od februara 2016. do decembra 2017. godine pribavio 140 lažnih fiskalnih i gotovinskih računa, navodno izdatih od strane više privrednih društava.

Postoje osnovi sumnje da je te falsifikovane i gotovinske račune, J. M. u svom knjigovodstvu prikazao kao istinite, na osnovu čega je ostvario pravo na odbitak dugovanog poreza i iskazao umanjenu poresku osnovicu za obračun poreza i doprinosa u poreskim prijavama za konačno utvrđivanje poreza na prihode.

Osumnjičeni je na taj način oštetio budžet Republike Srbije i fondove socijalnog osiguranja za 3.467.878 dinara.

Osumnjičeni se tereti i da je uništio odnosno prikrio deo poslovne dokumentacije autoprevozničke radnje, čime je počinio krivično delo falsifikovanje službene isprave.

J. M. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Sektorom poreske policije i Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su vlasnike privrednih gazdinstava P. Ž. (1952), B. Ž. (1989) i N. Ž. (1980), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Osumnjičeni se terete da su od 2015. do 2017. godine, u nameri da izbegnu plaćanje PDV-a i neosnovano ostvare pravo na poreski kredit PDV, u svom knjigovodstvu evidentirali falsifikovane ulazne gotovinske račune i fiskalne isečke o navodnoj nabavci dobara od navodnih dobavljača po kojima promet dobara nikada nije izvršen, a koje su neosnovano iskoristili kao prethodni porez sa pravom na odbitak.

Na taj način, kako se sumnja, oštetili su budžet Republike Srbije za 19.175.012 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.


KRIVIČNE PRIJAVE U REDOVNOM POSTUPKU


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg referenta studentske službe Više poslovne studije strukovih studija Blace, Odeljenja u Jagodini zbog postojanja osnova sumnje počinila krivično delo prevara.

Sumnja se da je ona, nakon što joj je prestao otkaz ugovora o radu, tokom 2016. i 2017. godine prikazivanjem neistinitih činjenica da je i dalje referent studentske službe, dovodila u zabludu više lica sa područja Srbije i Crne Gore, koji su u to vreme bili studenti pomenute škole.

Oštećeni, koji su bili u zabludi da je osumnjičena referent, uplaćivali su joj određene novčane iznose na ime školarine putem PosTneT uputnica i Vestern uniona.

Sumnja se da je na ovaj način osumnjičenoj uplaćeno u više navrata 629.627 dinara, za koliko je oštetila studente, a sebi pribavila protiv pravnu imovinsku korist.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično delo nedozvoljena proizvodnja, čime su naneli štetu budžet Republike Srbije za 25.683.647 dinara.

Policija je u saradnji sa Fitosanitarnom inspekcijom na području Pločica pronašla oko 2,5 hektara ilegalnog zasad duvana na više parcela, za koji se sumnja da su ga posadili osumnjičeni.

Fitosanitarna inspekcija izdala je nalog da se duvan uništi, što je i učinjeno.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku, protiv tridesetjednogodišnjeg muškarca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljena trgovina.

Sumnja se da je on, bez ovlašćenja za trgovinu, od maja 2015. do februara 2017. godine prodao 30 rasnih pasa inostranim kupcima za 38.461 evro i 13.836 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica u preduzeću „Sun&Sea“ DOO Subotica, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršenjem dva krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica sebi pribavio imovinsku korist od oko sedam miliona dinara.

Sumnja se da je on, iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist tako što je ugovarao turističke aranžmane sa većim brojem fizičkih lica, kao subagent turističkih agencija i primao uplate za ta putovanja. Tako prikupljeni novac nije uplaćivao na žiro račun svog preduzeća već ga je prisvojio za sebe i tako pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 6.934.966 dinara, za koliko je oštetio 23 fizička lica i jedno preduzeće.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv tridesetogodišnjeg muškarca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena trgovina.

Sumnja se da je on, od 1. juna 2016. do 1. marta 2018. godine, bez ovlašćenja za trgovinu u svrhu prodaje, nabavio i preko internet sajta ''Kupujem – prodajem'' oglašavao i neovlašćeno prodao robu u ukupnoj vrednosti od 1.877.550 dinara raznim licima na teritoriji Srbije.