Актуелно

Саопштење чланова радне групе МУП-а која је утврђивала репрезентативност Полицијског синдиката србије

16.03.2019.
МУП

Београд,

Број: 215/19

16. март  2018. године

 

Саопштење чланова радне групе МУП-а која је утврђивала репрезентативност Полицијског синдиката србије:

"Апелујемо на Вељка Мијаиловића и њему блиске медије да престану са упорним обмањивањем јавности о спроведеном поступку утврђивања репрезентативности Полицијског синдиката Србије. Председник ПСС-а данима покушава да политизује један надасве стандардан и потпуно законито спроведен поступак, износећи потпуне лажи почев од тога да радна група није постојала, иако одлично зна да лаже. Потпуно смо шокирани његовим тврдњама да не зна ко смо, јер је упознат и са именима и презименима свих 11 чланова, из различитих организационих јединица Министарства унутрашњих послова, који су чинили радну групу.

Исто тако, Мијаиловићу је добро познато и да је радна група, која је формирана након добијеног захтева Независног синдиката полиције за преиспитивања репрезентативности Полицијског синдиката Србије, поступала искључиво у складу са законом и Статутом Полицијског синдиката Србије, на чијем је челу.

Чланови радне групе су, увидом у евиденције запослених којима се одбија 1 одсто од плате на име чланарине у Полицијском синдикату Србије, а које се воде у обрачунској служби Министарства унутрашњих послова, утврдили да, према обрачуну за јануарску плату, ПСС има 5.703 запослених у Министарству унутрашњих послова који плаћају чланарину, што је мање од 15 одсто укупног броја запослених, тачније испод законског минимума да би синдикат био репрезентативан.

Радна група је и, у случају последњег утврђивања репрезентативности ПСС-а, користила исту методологију која је примењивана и 2013. године у поступку преиспитивања репрезентативности Полицијског синдиката Србије и Независног синдиката полиције, као и током два утврђивања репрезентативности Синдиката српске полиције који су спроведени у последње четири године. Управо на тај начин је 2013. године утврђено и да је ПСС репрезентативан синдикат и тада нису имали било какве примедбе. То је чињеница коју Мијаиловић упорно заобилази да спомене у својим политичким наступима, јер те 2013. није имао ниједну примедбу на исту процедуру, нити износио бесмислене тврдње да је незаконита као што то чини данас.

Подсећамо, да се имајући у виду да Статут Полицијског синдиката Србије прописује да се чланом синдиката сматра запослени који плаћа синдикалну чланарину, у поступку преиспитивања утврђене репрезентативности броје само запослени који плаћају синдикалну чланарину. Чланство у Полицијском синдикату Србије је ближе дефинисано Статутом Полицијског синдиката Србије, који у члану 8. став 1. прописује да члан ПСС постаје свако ко је запослен у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, који се добровољно учлани у ПСС потписивањем приступнице, који прихвата Статут и испуњава чланске обавезе, док је у члану 10. прописано да је дужност редовног члана, између осталог, да уредно плаћа чланарину. Такође, приступнице ПСС-а, између осталог, садрже и обавезу који гласи: „Обавезујем се да месечно редовно плаћам чланарину у висини од 1 одсто нето личног дохотка. Сагласан сам да ми се чланарина одбија преко платног списка и уплаћује на жиро рачун ПСС”.

 

Ако се синдикална чланарина не прикупља тако да послодавац обуставља део зараде запосленима за синдикалну чланарину, потребно је да синдикат достави доказ на који начин прикупља синдикалну чланарину, у складу са статутом. У вези са наведеним начином утврђивања, односно преиспитивања репрезентативности, упознат је и Полицијски синдикат Србије, те му је сходно томе и тражено да достави доказе о броју запослених који плаћају чланарину и имају приступницу синдиката, као и списак чланова синдиката. Полицијски синдикат Србије није доставио доказ на који начин прикупља чланарину, уколико се синдикална чланарина не прикупља тако да послодавац обуставља део зараде запосленима, односно није доказао да има довољан број чланова који плаћају чланарину чиме би испунио услов репрезентативности.

Те још једном понављамо да ни наводи Мијаиловића да се репрезентативност синдиката утврђује искључиво по основу броја приступница апсолутно нису тачни, имајући у виду да се синдикат финансира из чланарина, да је једна од дужности чланова плаћање чланарине, те је релевантно код утврђивања репрезентативности утврдити број чланова синдиката који том синдикату плаћају чланарину и имају приступницу синдиката. Имајући у виду све изнете тврдње, доказе и утврђене чињенице у поступку, радна група је у складу са Законом о раду и Статутом Полицијског синдиката Србије, утврдила да ПСС не испуњава услове репрезентативности".

У потпису Радна група у саставу :

Драган Цветковић, Сектор за људске ресурсе

Радмила Гаћиновић, Секретаријат Министарства, заменик члана радне групе 

Драго Бјелица, Сектор за материјално-финансијске послова

Бранислав Тончић, Биро директора полиције

Данка Савић, Секретаријат Министарства

Жељко Миленић, Сектор за међународну сарадњу, европске послове и планирање

Драган Јакшић, Сектор за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије

Александар Крстић, Сектор унутрашње контроле

Милош Цицварић, Сектора за материјално-финансијске послове

Драгиша Анђелковић, Сектор за људске ресурсе

Марина Копања, Сектор за ванредне ситуације