Актуелно

Преминуо Предраг Марић, доскорашњи помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације

25.01.2021.
МУП
Преминуо Предраг Марић, доскорашњи помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације
Преминуо Предраг Марић, доскорашњи помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације

Предраг Марић, доскорашњи помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације преминуо је у 57. години.

Ова вест је растужила сваког од нас који смо познавали великог човека, колегу и професионалца какав је био Предраг Марић.

Памтићемо га као „првог ватрогасца Србије“ који је свој посао обављао часно и професионално у време разних ванредних ситуација у нашој земљи.

Рођен је 14. маја 1964. године у Смедереву, где је и завршио основну школу и средњу Правно-биротехничку школу. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду 1990. године, где је завршио и специјалистичке студије из области „Тероризма, организованог криминалитета и корупције“. Завршио је мастер студије из области „Тероризма, организованог криминала и безбедности“ Универзитета у Београду, на тему „Специфичности управљања ванредним ситуацијама насталим као последица терористичких аката“.

У Министарству унутрашњих послова Републике Србије радио је од 1. октобра 1990. године. За помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације именован је на седници Владе Републике Србије 17. маја 2007. године. На седници Владе 8. марта 2012. године, мандат му је продужен на додатних пет година,а затим 11. маја 2017. године, мандат му је продужен на додатних пет година.

Одликован је орденом Националног реда за посебне заслуге у рангу витеза француске државе за посебан допринос приликом изградње система заштите и спасавања и самог Сектора за ванредне ситуације. Указом председника Републике Србије за своју преданост раду одликован је златном медаљом за ревносну службу 2011. године. Угледна награда „Најбеограђанин“ уручена му је 2009. године. Добитник је Прве награде поводом Дана Министарства унутрашњих послова 2004. године за остварене резултате у раду. Добитник је награде Европског покрета у Србији – Међународног европског покрета – Допринос године Европи 2014.

Аутор је књига „Криминалистичка методика“, „Систем националне безбедности“, „Тероризам и организовани криминал“, „Управљање ванредним ситуацијама“ и „Промет експлозивних материја“, као и приручника „Управно-инспекцијски надзор у области заштите од пожара“. Добитник је признања "Комуникатор године" коју додељује Друштво Србије за односе са јавношћу.

Објавио је велики број стручних радова и чланака из области ванредних ситуација.