Актуелно

„Униформа полицајаца је привилегија, али и обавеза оних који је носе“

10.07.2018.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Владо Глођовић
Владо Глођовић

Иако је име Владе Глођовића надалеко познато у свету фудбала због његовог ангажмана и каријере у УЕФА, за све који нису знали реч је о угледном полицајцу из Врбаса коме је изражени осећај за правдољубље, дисциплину  и принципијелност трасирао пут и ка успешној спортској каријери.

По завршетку Високе школе унутрашњих послова у Земуну, Глођовић је 2001. године почео да ради у полицији као оперативни радник у области борбе против општег криминалитета, док од 2015. године обавља послове начелника Полицијске станице Врбас.

Како истиче у разговору за „Полицију данас“ управо су принципи које је стекао у свету полиције непосредно утицали и на његову каријеру у спорту.

„Полицијски посао сам по себи носи одређене тешкоће које побеђујете љубављу према послу и количином борбености коју носите у себи. Истрајност да радите исправну ствар у складу са законом, а у служби грађана је нешто што са годинама рада у полицији постаје део вас. Где год били и шта год радили, принципи који сте стекли трасирају нови пут којим идете. То је значајно, поготово ако вам је нови пут, делом заснован на искуствима која сте претходно стекли“, каже Владо Глођовић.

Младим колегама Глођовић поручује да никада не треба да забораве, док спроводе свакодневне задатке у служби грађана Србије, да је униформа српског полицајаца понос, привилегија и обавеза оних који је носе.

Упоредо са његовом полицијском каријером текла је и спортска – Глођовић се истовремено остварио и као фудбалски судија који је радио на разним степенима такмичења као што су Прва лига, Куп и разне међународне утакмице.

Кроз интернационалну каријеру, пажњу му је с временом привукла позиција официра за безбедност у систему УЕФА кроз коју је хтео да споји две љубави – ону према полицијској професији и ону спортску, а управо такав спој је остварио у престижној улози официра за безбедност.

„УЕФА је у овом сегменту изузетно захтевна и у апликацији која се добија постоји више десетина особина које морате поседовати, а оно што је примарно је искуство у управљачком систему безбедности у земљи одакле долазите  и евентуално интернационално искуство у фудбалу“ “ каже Глођовић.

Испунивши све захтеве, аплицирао је и био је изабран.

Говорећи из угла некога ко је радио два посла – као полицајац и  као судија на фудбалском терену – Глођовић открива и која димензија спаја ова два занимања: „Заједничку нит представља тежња да дате све од себе да се држите правичности - оне коју носи закон и оне коју носе правила фудбалске игре. Да рецимо не делите клубове на велике и мале, моћне и мање моћне, исто као и људе над којима спроводите закон. Ако грађанин осети да из неког разлога није исти пред законом, он губи поверење, а то је нешто што никада не смемо дозволити. Слично је на фудбалском терену,свој имиџ сам градио трудећи се да „мале“ клубове не оштетим када играју са „великим“ и надам се да сам у томе успео“ објашњава Глођовић.

На крају,он као највећи животни успех истиче своју породицу. Са супругом Бојаном има троје деце и они га покрећу у жељи да каријеру гради у исправном и позитивном смеру. Како каже - њихов понос према његовом  успеху је највећа награда за посао којим се бави, а тако се и он поноси својим родитељима који су као радници успели да њега и брата изведу на прави пут.