Актуелно

Полиција у више одвојених акција ухапсила 62 особе осумњичене за различита кривична дела

25.06.2019.
МУП

Број: 542/19
25. јун 2019. године

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије у циљу сузбијања општег криминала, у сарадњи са надлежним тужилаштвима, у више одвојених акција ухапсили су укупно 62 особе због сумње да су починили различита кривична дела.

Ухапшени се сумњиче да су извршили кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, тешке крађе, разбојништва, преваре, угрожавање сигурности, недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, фалсификовање исправа, приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију и многа друга кривична дела.

Такође, против још девет особа поднете су кривичне пријаве у редовном поступку.

Током више одвојених акција на територији Републике Србије полиција је запленила више од три килограма наркотика, тачније више од пола килограма кокаина, 1,2 килограма амфетамина, око 130 грама хероина, више од 1,2 килограма марихуане и више од 300 комада екстазија и других таблета.

На територији града Београда је откривена и једна лабораторија за узгој марихуане у вештачким условима.

Полиција је у оквиру ових акција запленила и 1,1 килограм експлозива, четири пушке, од којих је једна полуаутоматска, шест пиштоља, три револвера, више стотина комада муниције различитог калибра и детонаторске каписле.

Током акције полиција је одузела 13.420 евра, 1.193 долара, око 170.000 динара и више возила. Такође, одузета су и два рачунара, екстерни хард диск и један лаптоп.

ИЗДВОЈЕНЕ АКЦИЈЕ ХАПШЕЊА

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала ухапсили су А. В. Г. Г. (1995) из Београда, због  постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Полиција је приликом претреса стана и других просторија које осумњичени користи  пронашла лабораторију за производњу марихуане у вештачким условима са више саксија са биљкама марихуане у пуном цвату, као и два пакетића са овом  дрогом, дробилицу, бочицу са уљем канабиса, 10.800 евра и 1.173 долара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су В. М. (1973), С. С. (1972) и М. С. (1983) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Претресом стана које осумњичени С. С. користи пронађено је око килограм  амфетамина, 73 грама марихуане, као и мања количина кофеина који служи за увећање масе амфетамина.
Они се сумњиче да су дрогу продавали на територији Београда.

Осумњиченима су, уз кривичну пријаву, приведени Вишем јавном тужилаштву у Београду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи са полицијским службеницима полицијских управа Београд и Крагујевац, на подручју Београда и Аранђеловца, ухапсили  су М. Г. (1981) Ј. М. (1994), М. В (1994), М. Г. (1984), С. М. (1993), и Т. Л. (1994) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи.

Они се сумњиче да су, од средине марта до средине априла ове године, проналазили особе албанске националности са подручја АП КиМ, који су заинтересовани за илегално пребацивање до земаља Западне Европе, координирали њихов прихват и преузимали их на територији Београда, затим превозили до границе и организовали им недозвољен прелазак државне границе.

Новац који су узимали на овај начин делили су између себе, у зависности од улоге коју су у групи имали.

Полиција је приликом претреса стана које осумњичени користе пронашла и одузела осам мобилних телефона, као и  два путничка возила.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су Д. К. (1976) због постојања основа сумње да је извршио кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, као и Ј. Ж. (1993) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Полиција је код Ј. Ж. пронашла пакетић са мањом количином кокаина, а код Д. К. је откривен пакет са око 50 грама кокаина.

Након претреса стана који користи Д. М. полиција је запленила револвер, још 20 грама кокаина, мању количину марихуане, две вагице и 2.250 евра.

Такође, у возилима које користи осумњичени Д. К. „ауди“ и „форд фокус“ пронађена су два пиштоља, килограм и 100 грама експлозива и детонаторске каписле.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Београду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, ухапсили су И. И. (1982) из Зрењанина због постојања основа сумње да је извршио кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Он се терети да је, током дужег временског периода, уз коришћење посебног софтвера преузимао фотографије и видео снимке на којима су искоришћавана деца у порнографске сврхе.
Приликом претреса стана и других просторија које осумњичени користи, пронађени су и одузети један рачунар са три хард диска, један лаптоп и УСБ меморија.

Осумњичени је приведен надлежном тужиоцу Вишег јавног тужилаштва у Београду, Посебном одељењу за борбу против високотехнолошкког криминала.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова Службе за борбу против организованог криминала ухапсили су С. М. (1979), наставника у једној школи у околини Апатина, због постојања основа сумње да извршиo кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Он се сумњичи да је у дужем временском периоду приступао садржајима насталим искоришћавањем малолетног лица у порнографске сврхе, али и прибављао фотографије и видео материјал са дечјом порнографијом који је даље дистрибуирао и размењивао са другим корисницима порнографског материјала.
 
Приликом претреса стана и других просторија које осумњичени користи пронађен је и одузет рачунар, екстерни хард диск,  фотоапарат са више од 90 гигабајта материјала, међу којима су фотографије и видео записи који су настали искоришћавањем деце и малолетних лица у порнографске сврхе.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Београду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су М. С. (2000) и Р. В. (2000) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело тешка крађа.
Они се сумњиче да су у јуну у Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић“ физичком снагом отворили прозор и ушли у једну канцеларију из које су узели 5.500 динара, два ручна сата и златни накит.

Осумњичени су након полицијског задржавања до 48 сати, уз кривичну пријаву, приведени Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању ухапсили су С. Ј. (1996) због постојања основа сумње  да је извршио кривично дело тешка крађа.

Сумња се да је он, у ноћи између 6. и 7. фебруара ове године, из трафике у Врању, украо већу количину цигарета у вредности од око 400.000 динара.

Осумњичени је, уз кривичну пријаву, приведен Основном јавном тужилаштву у Врању.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу ухапсили су М. Т. (1989) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело фалсификовање исправа.

Полиција је приликом саобраћајне контроле у месту Корман зауставила осумњиченог, који је возио аутомобил марке „фолксваген пасат“, на чијој предњој страни се налазила регистарска таблица која припада другом возилу.

Осумњиченoм је одређено задржавање и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Основном јавном тужилаштву у Крагујевцу.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу ухапсили су Д. С. (1974) због постојања основа сумње да је извршио два кривична дела неовлашћено коришћење туђег возила.

Сумња се да је он украо и неовлашћено користио аутомобиле марке "ланчија" и "југо флорида".

Полиција је пронашла возила и вратила их власницима.
Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Основном јавном тужилаштву у Крагујевцу.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу ухапсили су С. Р. (1965) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело крађа.

Сумња се да је она из једне породичне куће, користећи непажњу власнице, украла око 13.000 динара.

Полиција је део новца пронашла и вратила власници.

Осумњичена је, уз кривичну пријаву, приведена тужилаштву у Крагујевцу.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Лесковцу ухапсили су А. М. (1998), Ј. Ј. (1990) и М. Ш. (1998) због основа сумње да су извршиле седам кривичних дела преваре.

Осумњичене се терете да су у мају и јуну 2019. године, представљајући се као особе које скидају „црну магију“, улазиле у куће оштећених, а потом од њих захтевале да сав новац и злато умотају у хартију или тканину, ставе испод кревета и не дирају неколико дана.

Оне су потом користећи непажњу оштећених противправно присвајале новац и злато, укупне вредности од 440.000 динара.

Осумњичене су, уз кривичну пријаву, приведене у Основно јавно тужилаштво у Лесковцу, након чега им је одређен притвор до 30 дана.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Лесковцу ухапсили су М. П. (1967) због основа сумње да је извршио кривична дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, насиље у породици и угрожавање сигурности.

Он је, како се сумња, 23. јуна 2019. из породичне куће понео пушку и пиштољ са намером да убије ћерку, њеног партнера и послодавца у Медвеђи. Полиција је зауставила аутомобил марке „лада“, којим је управљао осумњичени, и приликом прегледа возила пронашла пиштољ марке ЦЗ-М57 са седам метака, за који М. П. има дозволу за држање, док је на задњем седишту пронађена пушка модел ПАП М59 и више комада муниције у нелегалном поседу.

Oн је, уз кривичну пријаву, приведен на саслушање у Вишем јавном тужилаштву у Лесковцу, након чега му је одређен притвор до 30 дана.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу ухапсили су Д. М. (1998) и Н. К. (1994) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Полиција је претресом стана и других просторија које је користио Н. К. пронашла око 120 грама хероина, 20 грама кокаина, 50 грама марихуане, 10 комада МДМА, новац у износу од 14.000 динара, вагицу за прецизно мерење и два мобилна телефона, док је претресом стана Д. М. пронашла 14 мобилних телефона, новац у износу од 24.600 динара, 20 америчких долара и 115 евра.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Нишу.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду ухапсили су С. В. (1979) због постојања основа сумње да је извршио кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, као и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Полиција је претресом стана и других просторија које је користио осумњичени пронашла око 600 грама марихуане, око 50 грама семенки и неколико стабљика марихуане, пушку са скраћеном цеви такозвани кратеж, осам комада ловачких патрона, дигиталну вагицу, два мобилна телефона и новац у износу од 106.000 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду ухапсили су Н. Ч. (1979) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Полиција је претресом стана и других просторија које је користио осумњичени пронашла око 270 грама кокаина, 60 комада таблета „тродон”, дигиталну вагицу, четири мобилна телефона, аутомобил и 155 евра.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду ухапсили су М. Г. (1981) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Полиција је претресом стана и других просторија које је користио осумњичени пронашла око 100 грама марихуане, око 150 грама кокаина, дигиталну вагицу, мобилни телефон и 100 евра и 5.000 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици ухапсили су М. Д. (1993) и Н. К. (1993) због постојања основа сумње да су извршили две тешке крађе.

Они се терете да су заједно са Ђ. Д. (1997), који се налази на издржавању казне затвора, уз помоћ подесног предмета насилно отворили прозор на једној породичној кући и из ње отуђили сребрни накит у вредности од око 20.000 динара.

Након тога су на исти начин ушли у другу кућу, извршили преметачину и отуђили златни накит у вредности од око 20.000 динара, као и 4.000 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Основном јавном тужилаштву у Суботици.