Актуелно

Недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи

24.11.2023.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова у оквиру опсежне акције сузбијања ирегуларних миграција расветлили су кривично дело трговина људима за које се сумњиче две особе раније ухапшене због сумње да су извршиле кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи.

Суботичани З. Б. (1993) и М. К. (1989) су, како се сумња, на подручју Суботице организовали проституцију тако што су врбовали девојке користећи њихову тешку материјалну ситуацију и приморавали их на сексуални однос са мигрантима.

Њих двоје су у једномесечном притвору због сумње да су у протеклих шест месеци за новац пружали смештај ирегуларним мигрантима. 

Од почетка акције сузбијања ирегуларних миграција која је по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића покренута 27. октобра, а којом руководи помоћник директора полиције генерал полиције Дејан Луковић, припадници Министарства унутрашњих послова пронашли су 6.601 ирегуларног мигранта.

Детаљном претрагом терена пронашли су 31 аутоматску пушку, 12 пиштоља и 3.227 комада муниције различитог калибра.

Више стотина полицијских службеника је контролисало 156.803 возила, а у овој акцији задржано је 277 особа због различитих кривичних дела.

Поднето је 40 кривичних пријава за кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, 29 кривичних пријава у вези са оружјем, 13 кривичних пријава за кривично дело неовлашћено бављење одређеном делатношћу, девет кривичних пријава за неовлашћено држање опојних дрога, као и више кривичних пријава за друга кривична дела.

Осим тога, поднето је 649 прекршајних пријава из Закона о странцима и 247 за прекршаје из Закона о граничној контроли.

Припадници Министарства унутрашњих послова, осим на северу, спроводе појачане активности и на југу земље спречавајући улазак ирегуларних миграната из Бугарске и Северне Македоније. Ову борбу МУП ће истрајно спроводити док проблем ирегуларних миграција не буде решен и ланац кријумчарења људи у потпуности пресечен.