Aktuelno

Stefanović: Nastavlјamo sa unapređenjem kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova nabavkom novih helikoptera

30.07.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je da nabavlјeni helikopteri predstavlјaju veliko pojačanje, jer će doprineti da piloti brzo stignu i spasu nečiji život, pravovremeno reaguju u vanrednim situacijama i pruže podršku drugim jedinicama policije kada je to potrebno...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je danas da će novi „Erbas H145M“ helikopteri, koji su nabavlјeni za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, povećati sposobnost srpske policije da u kratkom vremenskom roku obavi svaki zadatak sa kojim se suoči.

„Nastavlјamo sa unapređenjem kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i danas smo imali priliku da vidimo i treći helikopter „H145M“ koji smo nabavili i koji će u narednih desetak dana biti u punoj operativnoj upotrebi“, rekao je Stefanović i podsetio da su prva dva helikoptera istog tipa isporučena Helikopterskoj jedinici početkom jula.

Ministar je istakao da nabavlјeni helikopteri predstavlјaju veliko pojačanje, jer će doprineti da piloti brzo stignu i spasu nečiji život, pravovremeno reaguju u vanrednim situacijama i pruže podršku drugim jedinicama policije kada je to potrebno.

„Ova tri helikoptera, koje naši piloti smatraju jednim od najbolјih u svetu,  daju našoj Helikopterskoj jedinici status kakav u regionu malo ko ima“, rekao je Stefanović i dodao da će četvrti helikopter “H145M“, prema planu i u skladu sa dogovorom sa Erbasom, biti isporučen aprila sledeće godine.

Stefanović je ukazao da su prva dva helikoptera, koja su stigla početkom jula registrovana i već se koriste u operativnim zadacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, treći helikopter koji je danas predstavlјen, namenjen je pre svega za vatrenu podršku specijalnoj i posebnim jedinicama policije na terenu.

Međutim, kako je rekao Stefanović, ono što odlikuje „H145M“ helikoptere je njihova multifunkcionalnost, odnosno svaki od ovih helikoptera može da bude iskorišćen za medicinske potrebe, vatrenu podršku i za druge posebne zadatke, što omogućava i dodatna oprema za osmatranje u noćnim i lošim vremenskim uslovima.

„To znači da ćemo imati i mnogo bolјi nadzor naše državne granice i podršku za policijske jedinice na terenu u uslovima smanjene vidlјivosti“, istakao je Stefanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je naveo, nastavlјa sa uvežbavanjem letačke posade, kako bi ona bila spremna da u potpunosti odgovori svakom zadatku.

Stefanović je istakao da to nije kraj opremanja policije, da je Ministarstvo kupilo i tri helikoptera „Super Puma H-215“, ali i da će se nastaviti sa opremanjem policije i vatrogasaca novim vozilima.

„To nije kraj, pored helikoptera očekujem da ću imati priliku vrlo brzo da vam pokažem nastavak opremanja MUP-a novim vozilima i to ne samo policije, već i vatrogasaca. Imaćete prilike da vidite da zaista kontinuirano vodimo računa da naši pripadnici imaju savremena sredstva i vozila kojima mogu da pomognu građanima u svakoj situaciji“, naglasio je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović obišao je nove helikoptere i upoznao se sa pratećom opremom. Helikopteri imaju novu opremu za noćno osmatranje sa ugrađenim kamerama koje omogućavaju da operater, umesto pilota, osmatra granicu ili prati neku drugu akciju, kao i da ima dobru vidlјivost tokom noći.

Takođe, oni su opremlјeni i najsavremenijom medicinskom opremom, tako da će lekarski timovi moći, ukoliko zatreba, da pruže pomoć ugroženima u samom helikopteru i tako ne gube dragoceno vreme u transportu do najbliže bolnice.

Letelice mogu da za samo minut i dvadeset sekundi budu u vazduhu, što je od izuzetnog značaja za reagovanje u vanrednim i kriznim situacijama. Helikopteri će biti korišćeni za transport specijalnih jedinca, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spasavanje lјudi.