Aktuelno

Stefanović: Polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku su nova snaga MUP-a

11.10.2019.
Stefanović je novim policajcima poručio da je na njima da budu jednako dobri kao njihove starije kolege i dodao da on očekuje da budu još bolјi...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas na svečanoj promociji 677 polaznika 19. i 20. klase Centra za osnovnu policijsku obuku, koji su primlјeni u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova, da su oni nova snaga MUP-a.

 

Stefanović: Polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku su nova snaga MUP-a

 

„Već danas ćete napraviti prve policijske korake. Vaše starije kolege postavile su lestvicu visoko. Samo ove godine razotkrili su 19 organizovanih kriminalnih grupa i uhapsili 110 njihovih pripadnika“, istakao je Stefanović.

Ministar je dodao da je požrtvovanim radom policija smanjila stopu kriminaliteta i da u prvih devet meseci ove godine imamo oko 2.700 krivičnih dela manje u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je od početka godine zaplenjeno rekordne 5,4 tone narkotika.

Stefanović je novim policajcima poručio da je na njima da budu jednako dobri kao njihove starije kolege i dodao da on očekuje da budu još bolјi.

„Neka, ne tako davna vremena, pokazala su nam da nema investicija, jake ekonomije, većih plata i penzija, kao i napretka u zemlјi koja je razorena kriminalom, u kojoj pripadnici organizovanih kriminalnih grupa slobodno šetaju, u zemlјi u kojoj su tajkuni važniji od naroda, a obični građani žive u siromaštvu i strahuju za svoju bezbednost. Sada, odlučnošću države, policija je sa drugim bezbednosnim strukturama uspela da stane na put kriminalu, da osigura stabilnost i bezbednost i da bude oslonac svom narodu“, rekao je Stefanović.

 

Stefanović: Polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku su nova snaga MUP-a

 

Ministar je poručio da borba protiv kriminala nije jedna bitka, već stalna borba, za koju su nam potrebni profesionalni, motivisani i obučeni lјudi. On je naveo da je od trenutka kada je preuzeo funkciju ministra unutrašnjih poslova u službu stupilo 3.700 novih policajaca i vatrogasaca.

„Oni su prošli nimalo laku obuku u Centru za osnovnu policijsku obuku, kao i studije Kriminalističko-policijskog univerziteta. Tu računam i vas 677 koji danas postajete deo naše porodice. Posebno mi je drago što je među vama i 145 dama“, naveo je Stefanović i dodao da na tome neće stati.

Prema njegovim rečima, od ponedelјka obuku u Sremskoj Kamenici započeće još 423 polaznika koji će sledeće godine ojačati redove Policijske uprave za grad Beograd, a do kraja godine biće primlјeno i više od 600 novih polaznika COPO koji će, kada završe obuku, biti raspoređeni u 20 policijskih uprava širom Republike Srbije.

 

Stefanović: Polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku su nova snaga MUP-a

 

Ministar je polaznicima poručio da biti policajac kojim će se ponositi roditelјi, prijatelјi, komšije, narod i država nije lak zadatak i da ponos i čast koju u ovom trenutku osećaju, uvek nose u sebi, jer će im to pomoći kada se suočite sa iskušenjima i problemima.

„Odabrali ste poziv koji od vas traži da budete časni, pravični, požrtvovani, pošteni, ali nadasve da budete oličenje morala, da budete veliki lјudi, uvek na usluzi građanima, kojima ćete biti pomoć i podrška u svakoj situaciji i štititi ih od svih opasnosti“, rekao je Stefanović.

Ministar je polaznike posavetovao da građanima uvek prilaze sa integritetom i poštovanjem, jer nije važno samo ono što policija radi, već i način na koji to radite.

„Vi ste ti koji ćete svojim ponašanjem, ophođenjem, komunikacijom i postupanjem graditi ugled policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Republike Srbije. Pred vama je ozbilјna karijera. Biti policajac je mnogo više od posla, ali ne zaboravite i velika čast i privilegija da služite svojoj zemlјi i narodu“, zaklјučio je Stefanović.

 

Stefanović: Polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku su nova snaga MUP-a

 

Na svečanoj promociji ispred „Palate Srbija“, kojoj je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi, najbolјim polaznicima uručena su priznanja za ostvarene rezultate tokom obuke, profesionalne prakse i završnog ispita.

U ime svojih kolega, Marija Filipović, koja je bila najbolјa u 20. klasi, istakla je da su polaznici svesni izazova i odgovornosti i da obećavaju da neće ustuknuti pred teškoćama i preprekama.

„U ime svojih kolega, obećavam da ćemo svojim radom i zalaganjem, pošteno i časno služiti Srbiji i svim njenim građanima“, naglasila je Filipović.

Polaznici Centra za osnovu policijsku obuku tokom svečanosti su prikazali veštine i sposobnosti stečene tokom školovanja, a pokazne vežbe izveli su i pripadnici Interventne jedinice 92, Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, kao i Žandarmerije.

 

Stefanović: Polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku su nova snaga MUP-a