Aktuelno

Stefanović: Pripadnici srpske i kineske policije pokazali spremnost u obavlјanju najtežih i najsloženijih zadataka

28.11.2019.
Zajednička pokazna vežba savladavanja i onesposoblјavanja terorista i oslobađanja talaca pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i specijalne jedinice policije Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine iz provincije Henan održana je danas u smederevskoj železari "HBIS GROUP SERBIA"...

Zajednička pokazna vežba savladavanja i onesposoblјavanja terorista i oslobađanja talaca pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i specijalne jedinice policije Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine iz provincije Henan održana je danas u smederevskoj železari "HBIS GROUP SERBIA".

Vežbi, u kojoj je 180 pripadnika policije dve zemlјe pokazalo veštine i sposobnosti, prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ambasador Kine u Beogradu Čen Bo i mnogi drugi zvaničnici.

Po završetku vežbe, ministar Stefanović je istakao da su Srbija i Kina strateški partneri i da je saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i kineskog Ministarstva javne bezbednosti odlična.  

„Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom javne bezbednosti Narodne Republike Kine u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i narkotrafikinga. Naš zadatak je da produblјujemo i jačamo saradnju sa Kinom, koja je naš strateški partner, ali i mnogo više od toga, koja je za nas prijatelјska i bratska zemlјa“, poručio je Stefanović.

Ministar je istakao da su učesnici vežbe za kratko vreme, koliko je vežba spremana, pokazali izuzetnu obučenost i spremnost da savladaju složene uslove u obavlјanju zadataka.

„Iako je ovo samo pokazna vežba za koju smo imali kratak rok, pripadnici dve policije pokazali su koliko su spremni da obave najteže i najsloženije zadatke“, naveo je Stefanović.

Ministar se zahvalio učesnicima iz Ministarstva javne bezbednosti Kine, ali i pripadnicima srpske Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Pregovaračkog tima MUP-a i Uprave kriminalističke policije koji su učestvovali u ovoj složenoj vežbi.