Aktuelno

Održana komemoracija povodom smrti načelnika SVS Predraga Marića

26.01.2021.
Komemoracija povodom smrti načelnika Sektora za vanredne situacije i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Predraga Marića održana je danas u Skupštini grada Beograda...

Komemoracija povodom smrti načelnika Sektora za vanredne situacije i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Predraga Marića održana je danas u Skupštini grada Beograda.

„Nјegova su vrata bila svakom otvorena i dostupna. Pomagao je koliko je mogao, imao je razumevanja za naša htenja, usmeravao je našu pažnju. Naučio nas je da trpimo i da budemo strplјivi. Uživali smo u njegovim metaforama i lakonski izrečenim životnim istinama. Naučio nas je da poštujemo lјude. Naučio nas je da praštamo. Takvom čoveku sam bio zamenik. Nјemu zamene nema. Neka mu je večna slava i hvala“, istakao je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović.

On je rekao da je Predrag Marić bio lider, vizionar, strplјivi i uporni rukovodilac koji je plenio energijom i ličnim primerom pokazivao da nema nepremostivih prepreka.

„Za vas i mene ne postoji dan i noć, vremenska razlika, govorio je Marić, morate biti stalno dostupni, tamo gde je najteže, sa svojim lјudima, na čelu kolone. To su bili njegovi zahtevi i očekivanja, to je postao nepisani kodeks ponašanja njegovih saradnika, tada i kasnije“, poručio je Stevanović.

Govoreći o vremenu koje su zajedno proveli radeći, on je kazao da je bilo mnogo teških trenutaka tokom prethodnih 20-ak godina, što požara, zemlјotresa, poplava, snežnih oluja, ali da je najteži dan bio jučerašnji, jer su on i njegove kolege ostale, kako je naveo, bez svetionika, vođe, prijatelјa i druga.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da nema reči kojom može da se opiše kolika praznina ostaje iza Predraga Marića, čoveka o kome su svi koji su ga poznavali, iskreno voleli, koji su ga poštovali i koji su sa njim poštovanje izgradili i zaslužili, govorili kao o čestitom i hrabrom čoveku.

„Nјegova sposobnost da u najtežim trenucima, kada svako lјudsko biće i sistem prestanu da budu racionalni i donose ispravne i mirne odluke, on je delovao mirno, samopouzdano, siguran da će na kraju sve biti dobro“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Predrag Marić biće upamćen po hrabrosti i sposobnosti da najteže trenutke prikaže jednostavnim, kao da nemate čega da se plašite, a svuda oko vas su strah, nemir i zebnja.

„Svakome od nas, bez obzira da li smo ga poznavali ili nismo, da li smo ga samo videli na malim ekranima ili smo imali priliku da budemo uz njega i sa njim, ulivao je samopouzdanje, uverenje da ćemo na kraju ipak pobediti, zato što smo mi Srbija i zato što ne možemo da izgubimo borbu ma koliko stihija bila moćna, užasna, velika, jer lјudska vrednoća, upornost, dobrota na kraju ipak moraju da pobede“, rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, o čoveku smrt govori koliko i njegov život, a uz Marića su do poslednjeg trenutka bili svi lјudi sa kojima je radio, spremni da učine baš sve da se uspravi i da se mirnim glasom javi i kaže da je sve uredu.

 

„Svi lјudi sa kojima je radio hteli su da pomognu. Nudili su sebe, svoja znanja, bili korisni, želeli da budu tu. Javlјali su se lekari iz drugih država koje je negde okrznuo svojim prisustvom i svojim vremenom. Javlјali su se baš svi sa kojima je radio od početka karijere do poslednjeg dana. To govori o čoveku više nego što bi on sam mogao o sebi da kaže, više nego što bi moglo da se naredi ili što bi moglo da se napiše“, istakao je ministar Vulin i dodao da će Predrag Marić svima nedostajati.

„Jednostavno lјudska činjenica i lјudska istina je da će nam nedostajati. Trebaće nam vremena da shvatimo da ona nestvarna mirnoća više ne stanuje ovde“, rekao je Vulin i dodao da porodici ostaje ponos na čoveka čiji život vredi da se zapamti i da se zapiše.

Vršilac dužnosti pomoćnika načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je Predrag Marić bio uzor u profesionalnom, ali prvenstveno lјudskom smislu.

„On autoritet nije gradio na nekim formalnim osnovama, već na dobroti, energiji,  znanju. Nikada se za sve ove godine nezgodnim tonom nije obratio nikome, a kamoli neprikladnom rečju“, rekao je Čaušić i dodao da je on bio čovek koji je mnogima pomogao,a nikada ništa nije tražio zauzvrat.

Čaušić je u ime svih pripadnika Sektora za vanredne situacije poručio Marićevoj porodici da neće ostati sami i da će pripadnici SVS uvek biti tu uz njih, bar kao zrno da popune ogromnu prazninu koja je ostala iza njegovog odlaska.

„Trudićemo se da unapređujemo i da radimo vredno da bi ova služba, kojoj je Marić  dao više od pola svoga života, napredovala i bila bolјa“, naveo je Čaušić.