Актуелно

За Дан државности председник Србије одликовао припаднике МУП- а

15.02.2021.
Председник Републике Србије Александар Вучић, постхумно је данас, поводом Дана државности, Орденом заслуга за одбрану и безбедност првог степена одликовао начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова генерала полиције Предрага Марића...

Председник Републике Србије Александар Вучић, постхумно је данас, поводом Дана државности, Орденом заслуга за одбрану и безбедност првог степена одликовао начелника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова генерала полиције Предрага Марића.  

За ревносну службу, исказану храброст и лично херојство, златним и сребрним медаљама председник Вучић одликовао је још четири припадника Министарства унутрашњих послова.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин захвалио је председнику Вучићу што води рачуна о свим храбрим људима и што не допушта да се њихова вредна и велика дела забораве и да прођу без награде и заслуге.

„На Сретење се срела устаничка и законодавна Србија. На Сретење се сретнемо са онима који су најбољи међу нама и онима који нам покажу којим путем би требало да идемо“, истакао је министар Вулин.

Министар полиције је нагласио да Србија може да се сретне сама са собом када год види овакве људе и да буде поносна на оно што је чинила, на оно што ју је чинило вредним понављања, али и на оно што ћемо моћи да пренесемо својој деци.

„Свим грађанима Србије, свим Србима где год да живе, желим сретан данашњи празник и да им кажем да буду поносни, поуздани и сигурни, јер ћемо са оваквим људима још дуго трајати слободни“, поручио је министар Вулин.

Постхумно одликовање, које је додељено Предрагу Марићу, примила је његова ћерка Мина, а начелнику Сектора за ванредне ситуације орден је додељен за нарочите заслуге у руковођењу Сектором за ванредне ситуације, натпросечно, узорно и часно извршавање дужности у изградњи, одржавању и унапређењу капацитета Републике Србије да превентивно делује на ризике, да одговори на изазове и ублажи последице различитих катастрофа.

Златном медаљом за ревносну службу одликован је полицијски службеник Одсека за сузбијање крвних деликата Стојанче Стошић, коме је ово признање додељено за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије.

Сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић“ за испољену изванредну храброст и дело личног херојства одликовани су Славољуб Спасеновић, припадник Посебне јединице полиције Полицијске бригаде, као и Мирко Кешељевић и Никола Килибарда, полицијски службеници Полицијске управе у Новом Саду.

Спасеновић од 2001. године ради у Полицијској бригади и учествовао је у свим високоризичним задацима, а током 2020. Године, као командир Одељења, истакао се храброшћу и пожртвованошћу у извршавању безбедносних задатака.

Кешељевић и Килибарда, који су 23. априла прошле године из пожара који је захватио кућу породице Хромиш у Врбасу, спасли мајку са четворо деце, а затим се вратили у кућу која је горела да би из ње спасли и оца деце, који је лежао онесвешћен. Ова двојица храбрих полицајаца евакуисала су и две породице из суседних кућа које су биле угрожене пожаром.

Мирко Кешељевић и Никола Килибарда истичу да су почаствовани медаљом којом су одликовани, која је каку истичу, велики поноса, али и одговорност да буду још бољи и ефикаснији.

„Орден за мене представља велику част , посебно што носи име нашег највећег хероја о чијим се делима вековима препричава, а то је Милош Обилић“, истакао је Кешељевић.