Архива

Министар Стефановић предводио је у име Владе Србије државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја

11.11.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић предводио је данас у име Владе Србије централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом Светском рату код Спомен-костурнице бранилаца Београда.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић предводио је данас у име Владе Србије централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом Светском рату код Спомен-костурнице бранилаца Београда.

Стефановић је поручио да Србија, као што је пре сто година дала немерљиву жртву да би победили зло у Првом светску рату, данас предузима огромне напоре да буде гарант стабилности у овом делу Европе, као и да је наша земља одлучна у својим настојањима да буде одговорно и уређено друштво и да ојача своје позиције у породици европских народа.

„Данашњим обележавањем стогодишњице потписивања примирја у Првом светском рату желимо да искажемо најдубље поштовање стотинама хиљада пострадалих ратника и цивила који су изгубили живот у борби за мир и слободу.  Обележавање овог датума уједно је и прилика да се сви заједно подсетимо не само њихових херојских подвига, већ и колико је висока цена коју су наши преци платили да би освојили слободу за себе и своју земљу“ рекао је Стефановић.

Он је истакао да сећање на њих у нашем народу не сме избледети из мноштва разлога, али понајвише, како и данас никада не би заборавили колико је важно сачувати мир.

„Француски филозоф Монтескје је рекао „Срећни ли су народи који имају досадну историју“. Српски народ нажалост никада није био те среће, а поготову у Првом светском рату.  Србија је Дан примирја дочекала овенчана великом славом, али и са огромним губицима. О храбрости, довитљивости и правдољубивости српских војника најбоље су говорили њихови савременици“ рекао је Стефановић.

Он је цитирао неке од њих, подсећајући да је задивљен јунаштвом српског народа, амерички министар спољних послова у време Првог светског рата Роберт Лесинг рекао да ће „када се буде писала историја овог рата, њен најславнији одељак носити назив Србија“.

 

„Норвешки пуковник Карстен Ангел наводио је „Дошли смо са мало поштовања за српске војнике, а враћамо се пуни дивљења. Видели смо народ миран, самоупоздан, родољубив“. Немачки цар Вилхем Други рекао је „штета што тај мали народ није мој савезник“. Историја је забележила херојство нашег народа, али и огромна страдања и несагледиве последице“ навео је Стефановић.

Како је додао, процењује се да је током четворогодишњег рата наша земља изгубила између 1.100.000 и 1.300.000 становника, што је чинило 28 одсто целокупне популације, а уз то земља је остала потпуно материјално разорена.

„И није случајно ни што је Србија баш цвет Наталијина рамонда изабрала као обележје велике победе. Подсетићу Вас, да је његова главна карактеристика да чак и када се потпуно осуши може поново оживети када се залије. Због невероватне издржљивости данас га неретко зову и „цвет феникс“.  Попут њега Србија се опоравила и после Првог светског рата и опоравила се и касније кроз историју од бројних страдања која су уследила. Ипак свесни тежине процеса опоравка данас желимо да више не обнављамо и градимо поново и изнова, желимо да у миру напредујемо и унапређујемо нашу земљу и градимо бољу будућност за наше потомке“ поручио је Стефановић.