Arhiva

Borilački sportovi u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici

21.09.2017.

POLICIJA DANAS

 

Džudo, džiu-džica, kik-boks su borilačke veštine u programu obuke Specijalne antiterorističke jedinice. Pripadnici ove jedinice su reprezentativci Srbije u džiu-džici i višestruki državni prvaci u pojedinačnoj i ekipnoj kategoriji.  U takmičarskoj sezoni 2014/15. godini osvojili su čak 42 medalje.

Takođe, nekoliko pripadnika SAJ-a poseduje i zvanja instruktora Krav Mage, veoma efikasne borilačke veštine.

„Instruktori za specijalnu fizičku obuku su zaduženi da održavaju i periodično testiraju fizičku pripremljenost pripadnika, kako bi u svakom trenutku bili spremni da izvrše sve postavljene zadatke. Kondicioni treninzi i vežbe snage mogu se porediti sa programima vrhunskih sportista” kaže za Policiju danas instruktor za specijalno fizičko obrazovanje u SAJ-u.

Da pripadnici SAJ-a vole sport govori i činjenica da u sklopu jedinice postoji klub borilačkih veština „SAJ“ u kome su formirane sekcije za džiu-džicu, džudo, Krav Magu .

Takmičari kluba su reprezentativci Srbije u džiu-džici koji su do sada osvojili veliki broj medalja i trofeja i proglašavani za najbolje takmičare na turnirima.

„Posebno pamtimo veoma upešnu sezonu 2014/15. godine kada su takmičari našeg borilačkog kluba osvojili 42 medalje, a u Jadranskoj džiu-džica ligi  klub „SAJ“ je osvojio titulu šampiona u ekipnoj konkurenciji“ priča naš sagovornik.

Klub borilačkih veština „SAJ“ često je domaćin i organizator međunarodnih takmičenja i seminara.

Zahvaljujući seminarima koje su pohađali u zemlji i inostranstvu, nekoliko pripadnika SAJ-a poseduje zvanja instruktora Krav Mage.

„Ovaj efikasni borbeni sistem podrazumeva savladavanje jednog ili više napadača sa ili bez oružja. Nastao je kao rezultat višedecenijskih praktičnih iskustava izrealske vojske i policije i proveren je i dokazan u realnim uslovima. Ova borilačka veština prilagođena je i za vežbanje građana, kao efikasan sistem samoodbrane u svim prilikama“, kaže jedan od instruktora.

Borilačke veštine, kao deo redovne obuke i pripreme za izvršavanje zadataka, prema rečima našeg sagovornika, imaju višestruki značaj: održavaju visok nivo psihofizičke pripremljenosti pripadnika, jačaju borbenost, timski duh i patrotizam. Takođe, omogućavaju pripadnicima da prilikom intervencija određene zadatke izvrše brzo i efikasno primenom fizičke snage i sredstava prinude.