Arhiva

"Imamo jedan isti cilj, a to je borba protiv kriminala"

05.09.2017.

POLICIJA DANAS

 

Saradnja policija tokom turističke sezone u prethodnim godinama pokazala se kao izuzetan regionalni model, u okviru koga su zajedničkim radom i razmenom informacija ostvareni dobri rezultati u suzbijanju i prevenciji kriminala.

Rukovođeni dobrom praksom i rezultatima, i ove godine su na osnovu Protokola o saradnji tokom turističke sezone u 2017. godini, pripadnici srpske policije upućeni u Crnu Goru u regionalne centre Budva, Bar i Herceg Novi.

Inspektor beogradske policije Dušan Ilić, u okviru projekta "Sigurna turistička sezona 2017", bio je angažovan na području Republike Hrvatske, u Policijskoj postaji Opatija koja pripada Primorsko-Goranskoj policijskoj upravi sa sedištem u Rijeci.

"Naš zadatak bio je da pomognemo u poslu kolegama iz Hrvatske u slučaju da je državljanin Srbije tamo izvršio neko krivično delo, ali i da pomognemo našim državljanima ako su oštećeni nekim krivičnim delom ili da im izađemo u susret ako imaju nekih drugih problema u vezi kojih možemo da pomognemo", priča Dušan.

Kaže da za vreme njegovog boravka nije bilo većih bezbednosnih izazova u kojima su bili uključeni naši državljani, iako su prisutni u velikom broju u Opatiji i okolini, najveći deo njih kao turisti.

"U nekoliko navrata sam pomagao hrvatskim kolegama u vršenju provera koje su se ticale naših državljana", kaže Ilić i navodi primer srpske državljanke koja je zadržana u policiji u Opatiji jer nije imala lična dokumenta, a ispostavilo se da je ulazila u kuće na teritoriji Opatije. Kasnijim proverama je, kako kaže, utvrđeno da je za njom raspisana potraga u Republici Srbiji gde treba da odsluži kaznu zatvora za krivična dela koja je vršila.

Njoj su pravosudni organi u Rijeci odredili pritvor gde je dalje bila procesuirana.

"Utvrđivanje njenog pravog ideniteta i činjenice da je osuđena na kaznu zatvora u Srbiji gde je raspisana potraga za njom, u ovom slučaju je trajala relativno kratko što je doprinelo da se efikasnije i brže procesuira", ističe Dušan.

Napominje da je, osim par saobraćajnih prekršaja, njegov lični utisak, pa i kolega sa kojima je radio, da naši građani ne prave probleme domaćinima, a takođe i ne doživljavaju veće neprijatnosti.

"Većih žalbi naših građana, bar meni, nije bilo", kaže Dušan i ističe da su ga hrvatske kolege odmah prihvatile i da je sa njima imao izuzetnu saradnju.

"Nisam imao potrebe za posebnim prilagođavanjem jer i ja, kao i oni, imamo jedan isti cilj, a to je borba protiv kriminala. Osim nekih sitnica u proceduralnim stvarima, način rada i razmišljanja kolega se skoro ne razlikuje tako da smo funkcionisali bez problema. Osnovni zadatak bio je da se nađem tamo našim građanima, ali je ovo bila i odlična prilika da se razmene iskustva u vezi posla i da se iz prve ruke čuje kako su se promene u njihovoj policiji u poslednjih par godina odrazile na policajce i njihov rad, pogotovu od ulaska Hrvatske u EU".

Tokom boravka u Opatiji Dušan Ilić je imao priliku da sretne i policajce iz Slovačke, Poljske i Rumunije i sa njima razmeni iskustva.

Prema njegovim rečima, našim građanima puno znači prisustvo srpskih policajaca u mestima u kojima letuju.

Ilić ističe da je tokom boravka u Opatiji, na poslu i van njega, u svakom trenutku bio svestan da predstavlja ne samo sebe već svoju državu i profesiju kojoj pripada.

"Iako je okruženje u kom sam boravio izuzetno lepo, u svakom trenutku ste u pripravnosti i na raspolaganju, tako da nema previše mesta za opuštanje jer smo i tamo 24 časa policajci. Dok se turisti šetaju, kupaju, odmaraju, mi sa kolegama konstantno radimo kako bi oni imali mir i spokoj na odmoru, što u velikoj meri ovakav vid međupolicijske saradnje i omogućava. Mi smo upravo tu da našim građanima kao policajci pomažemo na svaki mogući način", završava Dušan Ilić svoje utiske iz Opatije.

Njegov kolega Stojanče Stošić jedan je od pripadnika MUP-a koji je bio angažovan na području Crne Gore, konkretno u Centru bezbednosti Bar.

"Naši inspektori, zajedno sa kolegama iz Bara radili su na prevenciji i suzbijanju krivičnih dela trgovine narkoticima, ljudima, prevarama, krađama i svim drugim vidovima kriminala, kontroli ugostiteljskih objekata u kojima se očekivalo okupljanje bezbednosno interesantnih lica, kako iz Crne Gore tako i sa područja Srbije. Moje kolege koje su bile u uniformi najviše su bile angažovane na poslovima pešačke i auto patrole, regulisanja saobraćaja, a obavljale su i druge zadatke koje inače obavljaju policajci", kaže Stošić.

Napominje da u vreme njegovog boravka u Baru nije bilo bezbednosno interesantnih događaja u kojima su učestvovali državljani Srbije, niko od njih nije uhapšen niti je izvršio neko krivično delo.

Stošić je pohvalio saradnju sa crnogorskim kolegama, za koju kaže da je bila na izuzetno profesionalnom nivou.

 "Stekli smo prijatelje i ostvarili kontakte koji će doprineti da u budućnosti još efikasnije sarađujemo", kaže Stojanče Stošić.