Arhiva

Stefanović: Saradnja policija u borbi protiv kriminala nema alternativu

17.04.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas, u Austriji, na zajedničkoj konferenciji sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Herbertom Kikelom i direktorom Savezne kriminalističke policije te zemlje Francom Langom, da saradnja policija u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala nema alternativu, što su pokazali i rezultati zajedničkih akcija ostvareni u prethodnim godinama…
Stefanović: Saradnja policija u borbi protiv kriminala nema alternativu
Stefanović: Saradnja policija u borbi protiv kriminala nema alternativu
Stefanović: Saradnja policija u borbi protiv kriminala nema alternativu
Stefanović: Saradnja policija u borbi protiv kriminala nema alternativu
Stefanović: Saradnja policija u borbi protiv kriminala nema alternativu
Stefanović: Saradnja policija u borbi protiv kriminala nema alternativu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Austriji da saradnja policija u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala nema alternativu, što su pokazali i rezultati zajedničkih akcija ostvareni u prethodnim godinama.  

Stefanović je na zajedničkoj konferenciji sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Herbertom Kikelom i direktorom Savezne kriminalističke policije te zemlje Francom Langom, istakao da je saradnja srpske i austrijske policije u prethodnim godinama bila veoma uspešna i da je rezultirala konkretnim akcijama zaplene narkotika i hapšenjima mnogih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

„Naše dve policije nameravaju da sarađuju vrlo intenzivno i u budućnosti u svemu onome što čini srž dobre policijske saradnje, ali hoćemo i da pružimo podršku i svim drugim kolegama u regionu da kroz jednu čvrstu i zajedničku mrežu više policija ne dozvolimo da kriminal pomisli da je jači“, rekao je Stefanović koji je u austrijskom Cauhenzeu učestvovao na konferenciji na temu balkanskih kartela i drugih kriminalnih grupa.

Ministar Stefanović je upoznao učesnike konferencije da je tokom prošle godine u Srbije zaplenjeno više od četiri tone narkotika, da je otkrivena prva laboratorija ekstazija, kao i da je u zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije uhapšen Milan Zarubica.

Organizovane kriminalne grupe koje deluju na teritoriji jugoistočne Evrope, kako je ocenio ministar Stefanović, nemaju jezičke, etničke, niti bilo koje druge barijere u saradnji i zato policije moraju da pokažu da su spremne da sarađuju, da su organizovanije i bolje opremljene.

„Republika Srbija želi da izdvoji više novca u opremanje policije, kako bismo i  kroz posebnu opremu učinili da kriminalistička policija postane još efikasnija i ozbiljnija“, istakao je Stefanović.  

Srpski ministar policije je naveo da kriminalne grupe na prostoru jugoistočne Evrope, prema procenama Ujedinjenih nacija, samo od narkotika zarade oko 1,5 milijardi dolara.

„Zato moramo biti spremni da čeličnom pesnicom zdrobimo  kriminal, da budemo precizni i jasni i da građani znaju da mogu da se oslone na policiju“, naglasio je Stefanović.

Prema njegovima rečima, u borbi protiv krijumčarenja narkotika, ljudi, oružja i odgovoru na pokušaje da se kroz aktivnosti organizovanog kriminala finansira potencijalni terorizam, neophodna je međunarodna saradnja.

„Republika Srbija je spremna da sarađuje sa svim kolegama u regionu i svetu na suzbijanju svih oblika kriminala. Kroz različite operativne akcije prethodnih godina pokazali smo kako se uspešno, kroz razmenu informacija, može doći do nekog počinioca krivičnih dela, ali i koliko znači poverenje koje se vremenom gradi između policajaca i koliko ta razmena informacija može da utiče na brzinu i efikasnost akcija“, rekao je Stefanović.

Zahvalivši se ministru Kikelu i direktoru Langu na organizaciji konferencije, Stefanović je istakao da je dosadašnja saradnja srpske i austrijske policije, kroz obuke i razmenu iskustava i znanja uticala na povećanje efikasnosti.

„Želimo da kroz intenzivniju saradnju, zajedničke akcije i sadejstvo operativaca kriminalističkih policija i specijalnih jedinica uvežbamo naše snage da budu brže i efikasnije u otkrivanju teških krivičnih dela, da budu spremne da brzo reaguju u svim situacijama i da kroz konkretne rezultate pokažemo da takva vrsta saradnje nema alternativu“, zaključio je Stefanović.