Архива

Стефановић: Србија се по питању уништавања оружја позиционирала као лидер у региону

18.04.2018.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић данас је у Амбасади Француске присуствовао састанку француско-немачке иницијативе Координационе групе за борбу против илегалне трговине ватреним оружјем на Западном Балкану...
Стефановић: Србија се по питању уништавања оружја позиционирала као лидер у региону
Стефановић: Србија се по питању уништавања оружја позиционирала као лидер у региону
Стефановић: Србија се по питању уништавања оружја позиционирала као лидер у региону
Стефановић: Србија се по питању уништавања оружја позиционирала као лидер у региону

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић данас је у Амбасади Француске присуствовао састанку француско-немачке иницијативе Координационе групе за борбу против илегалне трговине ватреним оружјем на Западном Балкану.
 
Представљајући изазове са којима се Република Србија суочава у домену малог и лаког наоружања и остварени напредак у њиховом савладавању, Стефановић је навео да су припадници Министарства унутрашњих послова током 2017. године поднели више од 1.250 кривичних пријава против осумњичених и одузели око 1.800 комада различитих врста ватреног оружја, око 24 килограма експлозива и више од 47.000 комада муниције различитог калибра.

„Када је реч о уништењу оружја, са задовољством желим да истакнем да се Србија по овом питању позиционирала као лидер у региону. Министарство унутрашњих послова само у 2017. години уништило је 18.009 комада оружја. Формирали смо такође специјализовани тим посвећен спрeчавању злоупотреба, трговине и кријумчарења оружја, муниције и опасних материја, који делује на територији целе земље и који чине неки од најискуснијих припадника Министарства, са вишегодишњем искуством у комплексним међународним истрагама“ рекао је Стефановић.

Циљ рада Координационе групе, која се данас састала, између осталог је и имплементација Мапе пута за одрживо решење за сузбијање недозвољеног поседовања, злоупотребе и трговине малог и лаког наоружања на Западном Балкану до 2025. године. Мапа пута је израђена под покровитељством Савезне Републике Немачке, Републике Француске, Велике Британије и Европске комисије, и биће усвојена на Самиту Европска унија - Западни Балкан.

Тим поводом, Стефановић је истакао да Република Србија поздравља одржавање Самита о Западном Балкану, у Лондону у јулу 2018. године, с обзиром да се овај самит одржава у оквиру Берлинског процеса, односно дипломатске иницијативе везане за проширење Европске уније.

„С обзиром да ће се на Самиту разматрати обезбеђење заједничких интереса и просперитета читавог региона у процесима попут дигитализације, безбедности, борбе против организованог криминала, корупције, насилног екстремизма и тероризма, као и унапређење социјалних односа у друштву, очекујемо да ће Самит дати нов подстрек целокупном приступном процесу земаља Западног Балкана. Надамо се да ће овај Самит одредити правце и приоритете деловања, како би могли да још више унапредимо процесе реформи у нашим друштвима и што брже постанемо пуноправне чланице Европске уније“ поручио је Стефановић.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић на састанку је истакао да је јачање капацитета од посебног значаја за европске интеграције имајући у виду да се од државе кандидата за чланство очекује да испуни одређене стандарде у свим областима, па и области контроле малог и лаког наоружања.

„Република Србија, која је до сада отворила 12 преговарачких поглавља са ЕУ и два привремено затворила, ове стандарде у највећој мери већ је  испунила“, истакао је Дачић и додао да успешност примене закона у овој области најбоље илуструје чињеница да Србија по питању транспарентности извоза малог и лаког наоружања заузима треће место у истраживању у пројекту „Барометар транспарентност“, рекао је Дачић.

Амбасадор Републике Француске Фредерик Мондолини истакао је да овај догађај представља важан корак у заједничкој ефикаснијој борби  против опасности илегалне трговине оружјем.

„Овај пројекат потврђује одлучност Француске и Немачке, и њихових билатералних и мултилатералних партнера, за продубљивањем сарадње са Србијом у кључној области за нашу заједничку сигурност. Поред опасности коју представља за сигурност грађана свих земаља, употреба ватреног оружја у недозвољене сврхе представља генерално и претњу за безбедност, мир, стабилност и развој. Ове илегалне трговине олакшавају деловање терориста. Ви знате колико је Француска одлучна да се бори, са партнерима, против овог зла“ рекао је Мондолини, који је истакао да је Србија остварила значајан напредак у области контроле наоружања.

Амбасадор Немачке Аксел Дитман подсетио је да је Берлински процес дао многе важне иницијативе и да ће и на следећем Самиту засигурно бити дати нови импулси.

"После Самита у Трсту, прошле године су се Француска и Немачка одлучиле да покушају да координирају борбу против илегалне трговине оружја на Западном Балкану. Радује ме што је то наишло на на подршку наших партнера, а присуство два министра показује који значај Србија придаје овој теми", рекао је Дитман.

Он је истакао да, нажалост, широм света, и посебно у постконфликтним регионима, постоји превише илегалног наоружања, који представља ризик не само у тим регионима, већ могу бити опасност по земље широм континента.

Дитман је такође нагласио да заједничким снагама треба да се залажемо за сузбијање ширења илегалног наоружања.